IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са шансовете на Гърция да излезе начисто от спасителните споразумения?

Страната ще бъде зорко следена от институциите и може и да не получи достъп до евтиното кредитиране на ЕЦБ

12:00 | 28.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Евклид Цакалотос. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Евклид Цакалотос. Снимка: Архив Ройтерс

Гръцкото правителство заявява като основна своя цел да излезе от спиралата на споразуменията без допълнителни условия и изисквания. Доколко това е реалистично обаче?

Преди ден финансовият министър Евклид Цакалотос сподели пред Financial Times, че очаква страната да бъде подложена на мониторинг от страна на кредиторите, при това доста по-стриктен отколкото при други държави със спасителни програми.

Според Цакалотос в Гърция ще има 3-4 мисии на институциите годишно, докато в Кипър, Португалия и Ирландия проверките бяха само две годишно.

Този коментар попарва надеждите, че страната може да излезе начисто от споразуменията, пише гръцкият вестник „Катимерини“. Изданието напомня, че в момента мисиите на кредиторите в страната се извършват на всеки три месеца, тоест четири пъти годишно. Институциите проверяват дали Атина изпълнява всички поети през годините ангажименти.

Гърция вероятно ще получи още един удар – ще излезе от споразуменията, но няма да получи достъп до евтините кредити от Европейската централна банка, допълва Ройтерс, позовавайки се на свои източници. Това ще означава по-високи разходи за гръцките банки, а страната като цяло се отдалечава от целта си да влезе в програмата за изкупуване на активи на централната банка.

За разлика от правителството гуверньорът на Гръцката централна банка Янис Стурнарас непрекъснато повтаря, че страната трябва да получи предпазна кредитна линия след август, когато изтича и третото последно спасително споразумение. Според него „чисто“ излизане прави невъзможно това.

Темата за Гърция и края на спасителните програми бяха в основата на разговорите на министрите на финансите на еврозоната. Срещата е част от ЕКОФИН, който се провежда в София. Цакалотос представи пред своите колеги вижданията на Атина за развитие след излизането от спиралата на спасителни споразумения.

„Катимерини“ отбелязва, че основната цел на финансовия министър Евклид Цакалотос в българската столица е да търси сближаване на позициите на Международния валутен фонд (МВФ), Германия и страните от Северна Европа по отношение на мерките за облекчаване на гръцкия дълг. От това ще зависи дали МВФ ще остане част от програмите за страната, а това ще е сигурен сигнал за пазарите, че дълговете на Гърция ще бъдат стабилни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още