IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да очакваме от DAX30 и европейската икономика през 2019 г.?

Развиващите се пазари са ударили дъно в последното тримесечие на 2018 г. и нещата за тези пазари не могат да станат по-зле, смята Димитър Цонев

08:37 | 07.03.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Какво да очакваме от DAX30 и европейската икономика през 2019 г.?

DAX30 е борсов индекс, който проследява ценовото представяне на 30-те най-големи германски компании по отношение на обема на поръчките и пазарната капитализация, търгувани на Франкфуртската фондова борса през Xetra. Той е еквивалент на Dow Jones Industrial Average, който е търгуван като негов контрагент, но на Нюйоркската фондова борса. На практика DAX30 показва как се движи европейската икономика.

През 2018 г. DAX30 бе много волатилен и удари връх в началото на годината от 13 600 пункта заедно с борсовите индекси на развиващите се пазари, отбелязва Димитър Цонев, независим финансов експерт. Въпреки това в края на годината DAX30 се търгуваше близо до дъната от около 10 300 пункта. Следователно корекцията в германския бенчмарк бе приблизително 25%, с което можем да кажем, че официално DAX премина през мечи пазар през 2018 г., добави Цонев. 

Какви са очакванията за DAX30 за 2019 г.?

Финансовият експерт смята, че развиващите се пазари са ударили дъно в последното тримесечие на 2018 г. и нещата за тези пазари не могат да станат по-зле. Въпреки това много начинаещи трейдъри отдават прекалено голяма тежест на една цифра за даден икономически индикатор, вместо да насочат вниманието си към дългосрочния тренд. Именно той показва, че изглежда ударихме дъно при развиващите страни.

„DAX30 малко или много е корелиран с развиващите се страни, поради простата причина, че Германия е експорт ориентирана държава и тя пряко зависи от Китай, Русия, Бразилия и други развиващи се пазари. Просто бизнеса е такъв, че Германия изнася много продукция за тези страни и затова съществува корелация между тях“, пояснява Димитър Цонев.

Ако можем да кажем, че развиващите се държави удариха дъно през четвъртото тримесечие на 2018 г., то тогава може да предположим, че и DAX30 направи дъно през декември. От тук нататък DAX може да започне да се търгува в определен диапазон в следващите месеци.

„Изпитание за DAX30 може да бъде една евентуална по-голяма корекция на американските индекси и дали при нея немският бенчмарк ще успее да удържи дъната от края на 2018 г. Ако DAX не падне под дъната, които направи през декември миналата година, а американските индекси направят ново дъно, тогава ще може да кажем, че европейските индекси започват да се представят доста стабилно и са направили дъна поне за 2019 г.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
ПИЧ
преди 5 години
Какво дъно е стигнал Декември.2018, той тепърва Дакса има да отива надолу, при една сериозна рецесия в Германия, 11500-11600 няма да мине до края на година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
polki
преди 5 години
много глупости на квадрат като "дакса бил 13 600 евро" като няколко пъти го повтори...това, ако е анализ ....... здраве му кажи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още