IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какъв е пътят за ускоряване на дигитализацията в България?

От ключово значение е развитието на екосистема от дигитални стартъпи, посочи Ануар Ариди, старши специалист „Конкурентност и иновации“ в Световната банка

18:07 | 22.02.21 г.
Какъв е пътят за ускоряване на дигитализацията в България?

Българските компании имат шанс бързо да наваксат в процеса по дигитализация. Трансакционните технологии и електронната търговия са обещаваща възможност за ръст в краткосрочен план. Това каза Ануар Ариди, старши специалист „Конкурентност и иновации“ в Световната банка, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Той отчете, че България трябва да подобри дигиталната грамотност и да се довери в по-голяма степен на дигиталните трансакции. 

По думите на Ануар Ариди около една четвърт от хората в България не са използвали електронна търговия. В същото време едва 15% от българските фирми продават онлайн при средно 26% за Европа, а само 7% от българските фирми са използвали през 2018 г. големи масиви от данни.

„При информационните технологии страната трябва да се насочи към отваряне на публичните данни и приключване на дигитализацията на държавните услуги, което е много важно“, посочи гостът.

Според него от ключово значение е развитието на екосистема от дигитални стартъпи. „Българската ИТ екосистема се развива, но все още не е зряла“, каза специалистът от Световната банка и посъветва България да удвои разходите за проучвания и развитие при оперативните технологии.

Още от разговора гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още