IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Клаус Реглинг: Орязването на дълговете на Гърция ще зависи от реформите

ESM може да участва в плановете на Атина да набере капиталов буфер за времето след излизането от спасителните програми

10:52 | 29.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Орязването на дълговете на Гърция ще зависи от бъдещето изпълнение на приетите реформите от властите в страната, смята ръководителят на Европейския стабилизационен механизъм (ESM) Клаус Реглинг в интервю за "Катимерини".

Той коментира и желанието на Атина да набере капиталов буфер за периода след излизането от спасителните програми. По сметките на Реглинг 8-10 млрд. евро могат да дойдат от ESM. Ако пазарите са оптимистични, Гърция спокойно ще може да набере сумата и с емисии държавни ценни книжа.

Орязване на дълга означава допълнителни грантове от кредиторите на страната, коментира още Реглинг.

Затова и те ще искат гаранции, че одобрените политики ще бъдат изпълнени и Атина няма да се откаже от обещанията, особено свързаните с първичния излишък, данъчната политика и приватизацията.

Реглинг е категоричен, че допълнителни изисквания към Гърция за опрощаване на задълженията няма да бъдат налагани, но приетите досега реформи трябва да бъдат извършени напълно. Той посочи още, че в Гърция в момента има призиви обещанията за приватизация да не бъдат изпълнени.

Очаква се Гърция да излезе от третата спасителна програма през август. За директора на ESM е нормално да има наблюдение от международните институции и след това. Подобно нещо се е случило и с останалите държави, получили подкрепа от Механизма. "Пазарите винаги са щастливи, ако страните останат под наблюдението на своите кредитори", допълва още Реглинг.

Според него пазарите следят и действията на Международния валутен фонд (МВФ) по отношение на третата спасителна програма на Гърция.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още