IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коалицията на Берлускони може да е по-близо до мнозинство в изборите от очакванията

Засега анализаторите смятат, че най-вероятният и най-предпочитаният от пазарите резултат е правителство без ясно изразено мнозинство и широка коалиция

14:01 | 05.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Факторът в изборния процес, който подценява предпочитанията на гласоподавателите към крайнодесните партии, и новият изборен закон, който предоставя предимство на коалициите, може да даде на Силвио Берлускони достатъчно места в парламента за сформирането на правителство, смята Лоренцо Прелиаско, управляващ директор на Agenzia Quorom, която стои и зад YouTrend.it.

Това ще позволи на коалицията му да победи както управляващата Демократическа партия, която губи подкрепа, така и партията, обявила се срещу статуквото, Движение „Пет звезди“, която според проучванията е най-голямата самостоятелна партия, но засега няма големи шансове да създаде алианси, коментира Bloomberg.

„Тенденцията е надолу за Демократическата партия и Берлускони може да спечели с огромно мнозинство на юг“, каза Прелиаско, отбелязвайки, че според прогнозите на коалицията на бившия премиер не ѝ достигат само 2 пр.п., за да сформира правителство. „По-вероятно е дясноцентристко мнозинство“.

Засега анализаторите смятат, че най-вероятният и най-предпочитаният от пазарите резултат е правителство без ясно изразено мнозинство и широка коалиция, тъй като това ще предостави приемственост спрямо правителството на премиера Паоло Джентилони. Тези прогнози се базират на анализ на няколко проучвания, които показват, че всички основни партии ще получат под 40% от вота.

Те обаче не взимат предвид възможен последен тласък преди вота или пък по-силна подкрепа на крайнодесните от избирателите. Новият изборен закон, който дава една трета от местата в парламента на кандидати, избрани индивидуално чрез обикновено мнозинство, също ще бъде от подкрепа на крайнодесните, които като блок водят пред конкурентите си, а подкрепата им е концентрирана на юг и на север.

Според средна оценка на Bloomberg на проучванията от януари дясноцентристите получават 37% от вота, лявоцентристите – 27%, а Движението „Пет звезди“ - 27,7%.

Според Agenzia Quorom коалицията на Берлускони вероятно ще спечели над 60% от местата в избирателните райони. Прогнозите на YouTrend в момента сочат, че блокът ще получи 284 места, което е съвсем малко под нужното за абсолютно мнозинство в долната камара.

Освен това според Прелиаско около 10% от избирателите ще изберат за кой да гласуват в последния момент.

Липсата на ясен кандидат за министър-председател от дясноцентристите – Берлускони има забрана да заема публична служба заради присъда за данъчни измами – явно не влияе на намеренията на избирателите, казва още Прелиаско.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още