Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Кр. Георгиева: Напълно обозримо е България да влезе в еврозоната през 2023 г.

Страната ни не трябва да изостава от зелените политики, посочи управляващият директор на Международния валутен фонд

Кр. Георгиева: Напълно обозримо е България да влезе в еврозоната през 2023 г.

Кристалина Георгиева. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

 

България като цяло стои „много добре“ по пътя към еврозоната и влизането й по план през 2023 г. е „напълно обозримо“, заяви в интервю за БНР управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева.

В предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“ тя каза, че преди дни в Давос е разговаряла с председателя на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард и по тази тема и тя вижда доста позитивно пътя на България.

България в еврозоната

„Моето очакване е, че плановете, които са направени за влизането в еврозоната ще се реализират точна така, както са направени. България като цяло стои много добре. Има две банки, за които имаше бележки, но те работят по това да бъдат решени и аз не виждам никакви проблеми. Това, което тя ми каза беше, че както изглежда в моята зала на заседания на еврозоната скоро ще се говори на български“, ката Георгиева. И потвърди, че влизането през 2023 г. в еврозоната е „напълно обозримо“, ако през април влезем в механизма ERM II. 

Още по темата

„За България влизането в еврозоната сега е по-добре, отколкото в миналото, именно защото светът е по-турболентен“, каза Георгиева.

Според нея скептицизмът за присъединяването на България към валутния съюз, включително и в банкерските среди, ще донесе на страната повече парична сигурност в несигурно време.

„Когато се въвеждат повече контролни механизми, не се учудвам, че ще има скептични гласове, особено от средите на субектите на наблюдение. Ние нямаме независима парична политика, левът е закачен за еврото. Обществото поддържа сигурността от валутния борд, а не искаме да присъстваме в залата, където се взимат решения“, коментира Георгиева.

„Еврозоната разполага с ресурс от 800 млрд. евро за защита от евентуална криза или атака. Не мога да си представя конструктивно обяснение защо за нас е зле да имаме 800 млрд. евро“, продължи коментара си Георгиева. Тя допълни, че  при разговорите си в Давос с ръководителя на Европейската централна банка Кристин Лагард е получила уверение, че в скоро време в ЕЦБ ще се говори и на български.

Прогресивен или плосък данък

Управляващият директор на МВФ посочи, че разумно прогресивно облагане не пречи на растежа, а даже помага, защото намалява неравенството в обществото.

„Страните, които са избрали плосък данък имат причини да го изберат и трябва много внимателно да преценят дали тези причини все още диктуват това да бъде правилният избор“, каза Георгиева.

„В България неравенството е относително по-високо, отколкото много други страни в ЕС, затова България трябва да мисли как да го решава този проблем. Не искам да правя никакви изявление в едната или другата посока, защото тази оценка трябва да бъде направена много внимателно, като се поставят на баланс ползите и рисковете. И дали няма други инструменти, с които страната разполага – да кажем как използваме разходната страна на бюджета“, посочи тя.

„Най-важно за България е да инвестира в хората. В образование на децата от 0 до 5-годишна възраст, когато много от това, което те ще бъдат един ден, се формира. Да дава възможност за квалификация и преквалификация. Да стимулира бизнеса да инвестира в хората, защото „сега всички се оплакват, че има работа, а няма хора“, коментира Кристалина Георгиева.

Зелените политики – тласък за инвестициите

Управляващият директор на МВФ предупреди, че България не трябва да изостава от зелените политики, защото нисковъглеродната икономика ще даде нов тласък на инвестициите и ще спомогне за създаването на нови работни места. 

Още по темата

„Ние търсим области, в които да се декларираме като лидери. И в тази област, ако ние действаме бързо и решително, за Европа има шанс да генерира по-висок растеж и да заеме конкурентна позиция в нещо, което безусловно ще става в бъдещето. И аз се надявам, че България ще намери своето място в тази ниша на нова конкурентоспособност“, отбеляза Георгиева.

„Климатичните промени са огромно предизвикателство…, но и огромна възможност за трансформиране на нашите икономики. Вярно е, че преходът към нисковъглеродна икономика означава за някои тежка промяна. Ако сте в сектора производство на въглища, това никак няма да бъде лесно. Но тя е възможна промяна, в която ние можем не особено трудно да пренасяме от едните, които печелят към другите, които губят, за да направим така, че обществото да е по-добре“, каза Георгиева.

„Преди година прочетох доклада за това, че всички наши прогнози за климатичните изменения се потвърждават и се надхвърлят от това, което реално става. Свърших да го чета, легнах си, а не мога да заспя – през цялото време си мислех за моята внучка, тогава тя бе на 8 години, че когато стане на 20 години, 100 милиона души ще бъдат в бедност заради шоковете от майката природа. А като стане на 40, ще има най-малко 130 милиона климатични бежанци, повечето от тях от Близкия изток и Африка, повечето от тях, бягащи към Европа. Ако е с късмета да стане на 90 години, ако нищо не направим, планетата ще бъде 3-4 градуса по-топла, това означава почти невъзможно да се живее, ако ние не действаме днес“, продължи тя.

„Сребърен куршум“ срещу ниския растеж, лихви и инфлация

„Но ние можем да действаме днес и да направим така, че да бъде по-добре не само за вас, младите хора, а за всички, защото даваме стимул на нашата икономика. Търсим го този „сребърен куршум“, с който да убием ниския растеж, ниските лихви и ниска инфлация, което ни държи в недостатъчно динамична икономика. Може би го имаме в ръцете си и той се нарича трансформиране към нисковъглеродна климатично устойчива икономика“, каза управляващият директор на МВФ.

Кристалина Георгиева посочи, че на много места по света тази трансформация има успех. И даде за пример Швеция, която бе между първите държави, въвели данък върху въглеводородните емисии, който се увеличава с времето.

„Този данък им позволи много бързо да стимулират преход към чиста енергия. В резултат на това те имат цветуща икономика… при много съществено намаляване на емисиите. И е една от най-щастливите страни в света. Същото нещо е с Финландия… Може би зелената икономика е и път към щастието“.

Данък върху въглеродните емисии

Кристалина Георгиева посочи препоръката на МВФ, че постепенно трябва да се въвежда данък върху въглеводородните емисии, като най-ефективен път за поставяне на цена на тези емисии и предсказуемост на трансформацията на икономиката.

„Днес средно в света цената е 2 долара на тон. В рамките на едно десетилетие трябва да вървим към цена 75 долара за тон. Но смятаме, че фискалната политика трябва да бъде много внимателно премислена, за да не се увеличава общото данъчно бреме“. Тя подчерта, че е „много е важно където отиват парите“. „Те трябва да се използват както за инвестиране в зелени технологии, така и за намаляване на тежестта върху хората, които ще понесат бремето на този данък“.

Ниски лихви и тази година

Ръководителят на МВФ каза, че количествените облекчения – т.нар. лесни пари, са направили голяма услуга на света миналата година. Както и че МВФ е предупредил, че икономиката на света влиза в синхронизирано забавяне, след което централните банки са реагирали синхронизирано. „49 банки свалиха 71 пъти лихвените си проценти и в резултат на това растежът в света се покачи с половин процент“ до 2,9%“, каза тя и посочи, че така е избегната рецесия. 

Още по темата

„Трябва да продължим да държим ниски лихвите и тази година, за да можем да осигурим едно малко подобрение на растежа догодина до 3,3%“, каза тя, като посочи, че това решение носи в бъдеще два проблема.

„Ниските лихви значат евтини пари – апетит за заимстване, който наду заимстването в световен мащаб до 188 трилиона долара – повече, отколкото бяха преди дълговата криза…Вторият по-сериозен проблем е, че когато лихвите са ниски, търсим доходност някъде другаде с поемането на по-висок риск“.

Според нея обаче засега няма причини да се смята, че ни очаква сериозен трус.

Проблемите в търговията – преодолими

Кристалина Георгиева изрази надежда търговското примирие между САЩ и Китай да се превърне в мир тази година, както и всички – САЩ, Китай, ЕС, да се отнесат сериозно към реформата на търговската система в света. Тя посочи, че услугите – най-бързо развиващата се сфера в световната икономика, са извън системата на международната организация по търговия, както и електронната търговия.

„Ако тези проблеми не се решат, няма как да видим подем в търговията, те не са лесни за решаване“, каза Георгиева. Тя обаче посочи, че има добра основа за споразумение между САЩ и ЕС.

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

1
 
1
 
6
крас до: Бидонойл
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
ПРИНЦИПНО СИ ПРАВ, НО ИМА ЕДИН ПРОБЛЕМ.
Г-жа Георгиева се опитва да се занимава с проблемите на една държава , която от месец е на ръчното управление от назначеният от ТРЪМП екип сред който изпъква името на една млада и мотивирана да се пребори с БЪЛГАРСКАТА КОРУПЦИЯ жена - ДЖЕСИКА КИМ.

Добре би било Кристалина да не бабува в една държава в която вече НЕ Е ФАКТОР, защото рискува да бъде сполетяна от съдбата на ДОМЕНИК СТРОС КАН !!!

Не съм фен на янките но мисля, че в неин интерес е да стои по надалеч от това което става в България, която е в навечерието на АМЕРИКАНСКАТА ПЕРЕСТРОЙКА.

За съжаление нито тя , нито Васил Божков /ЧЕРЕПА/ осъзнаха, че сме влезнали в един нов етап на развитието и че с РУСКАТА ПЕРЕСТРОЙТА НЕЩАТА ПРИКЛЮЧИХА.

ДОМУСЧИЕВ БЪРЗО СЕ ОРИЕНТИРА И ЗАСТАНА В ПРАВИЛНАТА ПОСОКА ИЗГРАЙЖДАЙКИ В НЯКОЛКО АМЕРИКАНСКИ ЩАТА ФАРМАЦЕФТИЧНИ ЗАВОДИ. Той вече е почетен гражданин на тези щатове!

Божков и компания не се ориентираха и вече берат плодовете на тяхната ПОГРЕШНА ИНВЕСТИЦИОННА ПОЛИТИКА!
5
 
4
 
5
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Г-жа Георгиева е международно признат експерт, който заема един от най-отговорните постове в света, напук на разни завистливи пикли, умеещи единствено да лаят срещу по-способните от тях.
3
 
7
 
4
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Г-жо ГЕОРГИЕВА,

Защо имам неприятното усещане, че можеш да споделиш съдбата на ДОМЕНИК СТРОС КАН въобразил си, че ТОЙ кара влака на МВФ и СВЕТОВНАТА БАНКА!!

Предполагам вече си забелязала как БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО е преминало на РЪЧНО УПРАВЛЕНИЕ от ЩАТИТЕ.

КОНФИСКАЦИЯТА НА АКТИВИТЕ НА ХАЗАРТНИТЕ НИ БОСОВЕ Е ДЕЛО НА ЕДНО МЛАДО И КРЕХКО ДЕВОЙЧЕ НАЗНАЧЕНО ОТ ТРЪМП ЗА ДА ОПРАВИ АВГИЕВИТЕ ОБОРИ НА ТАЗИ ЗАВЛАДЯНА ОТ МАФИЯТА СТРАНА.
Джесика Ким е дълбоко мотивирана да измете цялата тази престъпно олигархична пасмина, при създаването на която бабува и твоята милост.

Дейността ти като ЕВРОКОМИСАР в Хаити буди дистатъчни подозрения за правилното управление на едни 800 мил. евро ПОМОЩИ отделени от ЕС за тази бедстваща страна. Филма на Генка Шекерова красноречиво говори какво се е случило с тези помощи, които според президента на тази нещастна държавица , не са видели бял свят.

ОПИТА ТИ Г-ЖО ГЕОРГИЕВА ДА ЗАДЪРЖИШ БЪЛГАРИЯ В ОРБИТАТА НА ЕС МОЖЕ ДА ЗЪВЪРШИ КАТАСТРОФАЛНО ЗА ТВОЯТА КАРИЕРА, ЗАЩОТО НЕ ЕВРОПА И ЕВРОТО , А ХОРАТА НА ТРЪМП СА ПРЕВЗЕЛИ И МИНИСТЕРСТВА И ПРОКУРАТУРА и ТЕ , а не ТИ казват какво ще се случи в това измерение което от рай бе превърнато от едни негодници в пустиня.

Далеч съм от мисълта, че американците са спасителите на България, но когато няма хляб е добре да има зрелища.
Това ще нахрани народа "духовно" наблюдавайки каква е съдбата на нашите олигарси която няма да се различава от тази на руските и в конкретика на ДЕРИПАСКА който е христоматиен пример за това какво предстои да се случи у нас с ПАРАЛЕЛНАТА ДЪРЖАВА ОТ ВЪНШНОТЪРГОВСКИ ФИРМИ на Стоян Марков и зет му МИЛЕН ВЕЛЧЕВ който пък представлява руската ВТБ.

Защо никой не обърна внимание на ВТБ която бе единият от акционерите на КТБ ?!! Представляващият Милен Велчев е редно да обясни как стана така, че вместо да плати задълженията си към КТБ, руската банка придоби активите й , сред които е и черещката на тортата - ВИВАКОМ?

ИДВА КРАЯТ НА РУСКАТА ПЕРЕСТРОЙКА.
В НАЧАЛОТО СМЕ НА АМЕРИКАНСКАТА!
9
 
14
 
3
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Сталинке, дори и ти знаеш колко фалшива си. ВЪОБЩЕ не ме интересува какво мислиш ти. Първо, си некомпетентна въпреки заеманите длъжности и второ си неискрена. Сега си подела лозунга от соцвреме "Дайте да дадем" и да вуйдисаш на настроението на Борисов.
9
 
16
 
2
преди 7 месеца
сталинке , я по добре върви да продаваш зарзават някъде ...

Още от Европа
DAX поведе зелената вълна на европейските борси днес