IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон намекна, че сделката на Мей за Brexit ще се завърне в парламента

Според британският министър за Brexit страната още може да избегне риска от дълго отлагане, но ако гласува споразумението тази седмица

10:52 | 02.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Великобритания все още може да избегне риска от дълго отлагане на Brexit и има възможност да напусне Европейския съюз до 11 дни, но само ако парламентът приеме споразумението на премиера Тереза Мей тази седмица. Това заяви британският министър по въпросите на Brexit Стивън Баркли в понеделник.

Той намекна, че сделката, която вече три пъти бе категорично отхвърляна от депутатите, може да се завърне в парламента още тази седмица.

„Единствената опция е да се намери начин, който да позволи излизането на Великобритания със сделка. Правителството продължава да вярва, че най-добре би било това да се направи колкото се може по-скоро“, заяви Баркли в понеделник, цитиран от Ройтерс.

„Ако Камарата (на общините – бел. ред.) приеме сделката тази седмица, все още би било възможно да се избегне провеждането на избори за Европейски парламент“, посочи той, имайки предвид предстоящият вот през май, в който Великобритания ще трябва да участва, ако се стигне до дълго отлагане на Brexit.

Въпреки че британският парламент упорито отказва да приеме споразумението, договорено от Мей след продължили две години преговори с Брюксел, не липсват и оптимисти в кабинета.

Според британския министър на образованието Деймиън Хиндс рано или късно то ще бъде одобрено.

„Договорената от правителството сделка е най-добрата и аз се надявам и очаквам, че все пак ще стигнем до нея“, заяви той пред ВВС, като допълни, че това продължава да бъде най-добрата възможна опция.

Не така обаче смята координаторът на Brexit в Европейския парламент Ги Верхофстат, според когото излизането на Великобритания от ЕС без споразумение става почти неизбежно.

„Сряда е последният шанс за Великобритания да излезе от задънената улица или да се изправи пред пропастта", написа в Twitter Верхофстат. Той има предвид плановете на британския парламент да проведе в сряда нова серия от гласувания за Brexit.

Същевременно британският в. Times написа, че британският министър на финансите Филип Хамънд ще каже във вторник на правителството, че Консервативната партия трябва да разгледа възможността на референдум за Brexit, тъй като нито партията, нито страната могат да си позволят нови избори, предаде БТА.

Мнението на Брюксел бе затвърдено и от главният преговарящ на блока Мишел Барние, според когото хаотичният развод става все по-малко вероятен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още