IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон намекна за възможен турски модел в отношенията Лондон-ЕС след Brexit

Според френския президент е възможно да бъде постигнато споразумение за митнически съюз с Великобритания, но отхвърли пълния достъп до единния пазар

15:56 | 27.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Съществува възможност отношенията между Великобритания и Европейския съюз (ЕС) след Brexit да са подобни на тези между блока и Турция, заяви френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Bloomberg.

Той посочи още, че е възможно сключването на митнически съюз между Лондон и Брюксел, но отхвърли вариант, при който Островът запазва пълния си достъп до единния пазар, намеквайки за модела на отношения между Брюксел и Анкара.

 „Митническият съюз би бил турското решение. Това е възможна опция, но тя има своите ограничения. Нека бъде ясно, че не става въпрос за пълен достъп до единния пазар“, заяви държавният глава. 

В това отношение президентът допълни също, че оставането в митническия съюз би наподобявало варианта на отношенията между ЕС и Норвегия, който обаче, за да бъде приложен, трябва Великобритания да признае правилата за свободно движение и да има принос в бюджета. „Доста е различно от (отношенията – бел. ред.) между Турция и ЕС“, посочи Макрон.

Британската опозиционна Лейбъристка партия по-рано днес заяви, че ако бе на власт, Великобритания щеше да остане в митнически съюз с ЕС, превръщайки се в нов потенциален тест за крехкото парламентарно мнозинство на премиера Тереза Мей.

От Елисейския дворец Макрон изрази завоалирана подкрепа за идеята на опозиционния лидер Джеръми Корбин, посочва още Bloomberg. По думите на президента това е вариант, но веднага след това той изреди няколко причини защо той ще е неподходящ за изпълнение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още