IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мей обеща Великобритания да плаща заявените вноски към бюджета на ЕС до 2020 г.

В изказването си от Флоренция премиерът поиска двегодишен преходен период след Brexit

17:59 | 22.09.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британският министър-председател Тереза Мей обеща днес, че нито една европейска страна няма да бъде по-зле в резултат на излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз (ЕС) и предложи двегодишен преходен период след Brexit. С изказването си днес Мей се опита да даде свеж старт на изпадналите в застой преговори с ЕС, коментира Financial Times.

Обещанието на Мей за бюджета бележи нови усилия за преодоляване на един от най-проблемните аспекти в трудните преговори около развода. Министър-председателят заяви, че Великобритания ще продължи да плаща вноските, които е обещала, до края на сегашния програмен период на ЕС, изтичащ 2020 г.

Обещанието предполага, че Великобритания ще плати на ЕС около 20 млрд. евро по време на двегодишния преходен период след официалното излизане на страната през март 2019 г.

Мей заяви още, че Великобритания ще продължи да участва в някои аспекти на ЕС, като науката и сигурността, след като излезе и ще осигурява финансови средства за това си участие.

Тя обаче отхвърли идеята за „готово“ споразумение и допълни, че Великобритания няма да търси членство в единния пазар на ЕС, нито споразумение за свободна търговия в "канадски стил" в преговорите за Brexit.

Членство в Европейската икономическа зона (ЕИЗ) няма да бъде подходящо за Великобритания, след като тя напусне ЕС, и ще доведе до търкания, каза Мей.

Тя призова Великобритания и ЕС да открият "творчески" нов тип икономически отношения, които да не се основават на никой вече съществуващ модел, предава БТА.

"Британците решиха да напуснат ЕС и да бъдат глобална търговска нация, способна да очертае собствения си път с света", подчерта британският лидер.

Мей заяви още, че е постигнат напредък в "тежките" преговори за Brexit и че правата на гражданите на ЕС ще бъдат гарантирани от британските закони след излизането на страната от съюза, предаде Асошиейтед прес.

"Проведохме три кръга преговори и, макар и на моменти те да бяха тежки, е ясно, че благодарение на професионализма и усърдието на (преговарящите) Дейвид Дейвис и Мишел Барние, постигнахме конкретен напредък по много важни въпроси", заяви тя, цитирана от Ройтерс.

В днешната си реч в италианския град Флоренция Мей изрази амбицията си да намери изход от задънената улица в преговорите за Brexit, като подчерта, че и двете страни имат "дълбоко чувство за отговорност" да гарантират, че раздялата им ще премине "гладко и разумно".

Тя опита да обясни защо избирателите в Обединеното кралство не чувстват ЕС като неразделна част от своята същност, но каза, че Великобритания няма да изостави европейските си съседи.

По думите ѝ успехът в преговорите за Brexit е "в интерес на всички". "Преминаваме през критичен период", но "когато сме заедно, можем да постигнем добри резултати", каза Мей и допълни, че целта е по-добро бъдеще за всички европейски граждани, предаде Франс прес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
ivancholak
преди 6 години
То обещанията не са като даванията....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
data
преди 6 години
Искат и 60 , тя дава 20 ............преговорите ще са дълги :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още