IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел е изправена пред критики срещу коалицията от собствената си партия

Основна причина за недоволството е предаването на влиятелното финансово министерство в ръцете на социалдемократите

11:40 | 08.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германският канцлер по време на пресконференция с Хорст Зеехофер (вляво) и Мартин Шулц (вдясно). <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският канцлер по време на пресконференция с Хорст Зеехофер (вляво) и Мартин Шулц (вдясно). Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел е изправена пред вълна от критики, идваща от редиците на собствения й консервативен блок, заради отстъпките, които е направила в името на нова широка коалиция с Германската социалдемократическа партия (ГСДП).

В рамките на новото споразумение, постигнато вчера, влиятелното финансово министерство отива в ръцете на социалдемократите, което се оказа необходимата стъпка, за да се сложи край на повече от четиримесечната политическа безизходица в страната.

„Смятам, че кабинетът – във вида, в който е сега, е политическа грешка“, заяви депутатът от Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Кристиян фон Щетен, цитиран от агенция Ройтерс. По думите му това се отнася особено за решението консерваторите да се откажат от финансовия ресор. 

По думите му "осакатяването на кабинета е политическа грешка". Според него някои негови партийни колеги са "уплашени от това кои министерства се дават на ГСДП.

Особено болезнена за християндемократите е загубата на финансовото министерство. За разлика от управлението на Волфганг Шойбле при министър от социалдемократите имало опасност "във ведомството да влезе повече европейска политика от типа на ГСДП". Фон Щетен уточнява, че в кмета на Хамбург Олаф Шолц вижда "надежден партньор". "Но в края на краищата е важно кой дърпа конците във финасовото министерство и каква е политическата среда там".

Предаването на финансовото министерство в ръцете на социалдемократите показва високата цена, която е трябвало да бъде платена, за да се постигне ново споразумение и да се гарантира четвъртия мандат на Меркел, посочва още агенцията.

Междувременно не липсваха негативни коментари и в пресата. „Меркел подари правителството на ГСДП“, написа германският таблоид Bild, допълвайки, че тя е станала канцлер „на всяка цена“.

Коалиционното споразумение предвижда социалдемократите да запазят контрола си и върху други ключови министерства, които бяха в техни ръце и при предишната коалиция – това на външните работи (което по всяка вероятност ще бъде оглавено от Мартин Шулц), на правосъдието и на труда и социалната политика.

В защита на Меркел се изказа заместничката ѝ в ХДС Юлия Кльокнер, според която въпреки направените отстъпки партията е спазила основните си обещания от предизборната кампания. „Има значително повече подкрепа за семействата. Ще запазим финансите стабилни. Няма да има нови дългове, нито ново увеличение на данъците“, посочи тя пред Баварското радио.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още