IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел и социалдемократите постигнаха сделка по бежанската политика

Преговорите за сформиране на ново правителство продължават с нова крачка напред

15:01 | 30.01.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел все повече напредва в преговорите за сформиране на следващото си правителство, след като преговарящите постигнаха сделка по бежанската политика – една от трите ключови сфери на обсъждане, предава Bloomberg.

Споразумението между водения от християндемократите блок на Меркел и социалдемократите (SPD) предполага, че стремежът на германския лидер да сложи край на месеците политически застой, да започне четвъртия си мандат и да избегне нови избори напредва. И двете страни искат да приключат с коалиционните разговори до неделя, макар че финалната политическа сделка все пак ще трябва да бъде одобрена от членовете на SPD.

Съгласно компромиса, постигнат във вторник, ограниченията върху правата на определени лица търсещи убежища да поканят членове на семейството си в Германия ще бъдат удължени до юли. Така се избягва конфронтация между либералните социалдемократи и консерваторите на страната на Меркел, водени от партньорската ѝ баварска партия CSU.

“Ще изготвим временно решение“, казва депутатът от SPD Ева Хогел в изявление по имейла. „Щастлива съм да заявя, че постигнахме добро споразумение по събирането на семейства“.

Остават да се договорят две ключови искания на социалдемократите: по-строги ограничения върху временните трудов договори и приравняване на заплащането на лекарите за частно и обществено застрахованите пациенти. Меркел, лидерът на SPD Мартин Шулц и лидерът на CSU Хорст Зеехофер планират да се срещнат по-късно днес, за да се опитат да запазят инерцията за сключването на сделка.

Споразумението по бежанците създава изключение за трудните случаи и SPD ще положи усилия, за да гарантира, че спрените в момента права за събиране на семействата ще бъдат възстановени на 1 август, заяви още Хогел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още