IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Не трябва да допускаме нови блокади в Европа

Германският канцлер призова за координирани действия, за да може ЕС да се справи с новата вълна на Covid-19 и с икономическата криза

22:14 | 20.08.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Германският канцлер Ангела Меркел призова европейските лидери да работят заедно, за да се избегне повторното налагане на блокади, тъй като задаващата се нова вълна на коронавируса заплашва вече засегнатите икономики, пише Bloomberg.

„Политически искаме на всяка цена да избегнем затварянето на границите отново, но това предполага да действаме координирано“, обяви Меркел днес по време на посещение в президентската резиденция на Еманюел Макрон на средиземноморското крайбрежие.  

Личната среща се случи, докато европейските власти претеглят възможността за повторно въвеждане на ограничения за преодоляане на нова вълна от инфекции. Блокът се разкъсва между необходимостта да се изправи срещу здравната криза, без да нанесе още един удар на икономиките, които не могат да се справят с втора блокада.

Дилемата стана очевидна, тъй като страните, които разчитат на туристите, се опитаха отново да отворят за летния сезон, но бяха принудени да забранят късните купони, тъй като социалните събирания и пътуванията са обвинявани за новия скок на броя на случаите.

Меркел и Макрон се намесиха заедно, за да кажат, че целта е да се избегне повтарянето на мерките, приети по време на първоначалния пик на пандемията през март и април.

Във вторник френският лидер постави основите в интервю за Paris Match, в което даде да се разбере, че не може да затвори страната, защото последващите щети ще са значителни.

„Искаме да избегнем грешките, които бяха допуснати в началото на кризата“, обясни той.  

Четиримесечен ръст

Той направи коментарите си в момент, в който Франция регистрира 4771 нови случая за последните 24 часа – ниво, каквото не е достигано от средата на април. Италия има 845 нови случая – най-големият им брой от 17 май насам. Френските власти отговориха на случващото се с изискване маски да се носят и на открити обществени пространства, на които има много хора, в Париж и други градове, включително Марсилия и Ница.

В Италия нощните клубове са затворени, а изискванията за носене на маски са разширени, докато страната се подготвя за бързи тестове на летищата, за да проверява хората, които се връщат от ваканция в чужбина.

Испания има 3349 нови случая за последното денонощие, сочат данни на местното здравно министерство. В сряда броят им беше 3175. Ситуацията се влошава и във Великобритания, която напусна Европейския съюз, но все още преговаря с блока за търговска сделка. Случаите там скочиха над четири пъти в седмицата до 12 август, докато популярността на премиера Борис Джонсън намалява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Petar2015
преди 3 години
Осъзнаха се значи - "да избегнем грешките, които бяха допуснати". С тези блокади нанесоха дългосрочни вреди които вирусът не би могъл.Зимата идва... но вече няма да посмеят да блокират всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още