IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мишел Барние: Дойде време Великобритания да направи своя избор

Без участие в митническия съюз на ЕК и извън единния пазар, бариерите пред търговията са неизбежни, коментира главният преговарящ

22:06 | 05.02.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Време е Великобритания да направи избор, какъв вид отношения иска с ЕС след Brexit, заяви еврокомисарят за Brexit Мишел Барние в Лондон, съобщи Ройтерс.

"Единственото, което мога да кажа, е: без митнически съюз и извън единния пазар, бариерите пред търговията със стоки и услуги са неизбежни. Дойде време да се направи избор", каза Барние.

Еврокомисарят поиска Великобритания да изясни позицията си за бъдещите отношeния с блока.

Британският министър по въпросите на Brexit Дейвид Дейвис изрази увереност, че споразумение за преходния период може да бъде достигнато до срещата на върха на ЕС през март.

Великобритания ще напусне митническия съюз на ЕС след Brexit, но при преговорите с Брюксел ще се стреми към сключване на споразумение за свободна търговия, посочи Дейвис, цитиран от ТАСС.

"Искаме всеобхватно споразумение за свободна търговия", подчерта той.

Офисът на британския премиер Тереза Мей посочи по-рано днес, че страната няма да остане в митническия съюз след напускането на ЕС, припомня АП.

Консервативната партия на Мей е разделена между желаещите пълна "раздяла" с Европейския съюз и поддръжниците на запазване на по-близки икономически връзки с блока и неговия 500-милионен пазар.

(БТА)

Темата за Brexit можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
beinsa
преди 6 години
UK потъва - бавно, но безславно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още