Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Молбите за убежище в ЕС се увеличават с 12% през третото тримесечие

Граждани на Сирия, Афганистан и Венецуела са трите най-големи групи бежанци, които търсят убежище в ЕС, показват данни на Евростат

Молбите за убежище в ЕС се увеличават с 12% през третото тримесечие

Снимка: архив Ройтерс

Първоначалните молби за убежище в Европейския съюз (ЕС) се увеличават с 12% през третото тримесечие на годината спрямо второто до 166 400, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

Броят на първоначалните молби е относително стабилен от началото на 2017 г., с малки вариации в процентното изменение и се колебае около нивото от началото на 2015 г., точно преди пика на бежанската вълна, показват още данните.

ЕС, обаче, не успява да се справи с бюрокрацията, свързана с разглеждането на молбите. Към края на септември почти 900 хил. първоначални молби чакат да бъдат разгледани от националните власти. Броят им намалява със само 1% и спрямо второто тримесечие на годината, и на годишна база, отчита още Евростат.

Още по темата

Германия остава държавата в ЕС, в която са подадени най-много молби за убежище – 37 300 или 22% от всички, както и страната с най-много „висящи“ случаи – почти 340 хил.

Франция и Испания са другите две страни от блока с най-много подадени молби за убежище – съответно 30 500 и 25 800.

В трите страни бежанци са подали 56% от всички първоначални молби за убежище, отчита Евростат.

Испания е и на второ място от държавите в ЕС, които най-дълго бавят разглеждането на исканията за убежище. „Висящите“ случаи там са 124 500. Следва Гърция с 90 200, а четвърта е Франция с 66 800.

В съотношение с населението най-голям брой молби за убежище са подадени в Кипър – 3 305 на 1 млн. души, Малта – 2 691 на 1 млн. души, и Гърция – 1 645 на 1 млн. души, а най-малко са в Словакия – 12 на 1 млн. души, Унгария – 15 на 1 млн. души, и Полша – 18 на 1 млн. души.

Граждани на Сирия още са най-многобройната група, потърсили убежище в ЕС – 13% от всички. На второ място са бежанците от Афганистан – 9%, а на трето – от Венецуела (6%). Следват Ирак, Турция, Колумбия, Пакистан и Иран с по 4% и Албания, Нигерия и Грузия с по 3%. Останалите 44% от подадените молби за убежище са от граждани на други държави, най-вече от Африка и Азия.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
2
 
1
преди 9 месеца
Европа по територия е малък континент.Както е тръгналоЕвропа с тая миграция в
следващите 50 г ще удвои и утрои населенето си.Откъде ще се намерят храна,
вода и ресурси за 2-3 пъти по-вече хора?Азия е пренаселена,Африка е гладна и всичко това се изсипва в Европа,което ще доведе Европа до
същата катастрофа.

Още от Европа
DAX поведе зелената вълна на европейските борси днес