IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намаляват очакванията на европейците за повече участие на ЕС в кризата

По-малко са и жителите на ЕС, които искат европейските фондове да бъдат насочени към икономическо възстановяване след пандемията от коронавируса

11:34 | 20.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Christophe Morin Bloomberg</em></p>

Снимка: Christophe Morin Bloomberg

Леко намалява броят на европейците, които подкрепят мнението, че ЕС трябва да има повече правомощия за справяне в условията на кризи, включително и предизвиканата от коронавируса. Това показват данните от третия сондаж на Kantar, изготвен по поръчка на Европейския парламент.

Проучването е част от серия от анкети, проведени от компанията, с които се изследват нагласите на европейците по наболели въпроси, сред които и реакцията на ЕС срещу разпространението на коронавируса, както и отражението на кризата върху самите граждани.

Данните показват, че 28% от българите изцяло подкрепят повече действия от страна на Брюксел във връзка с кризи, спрямо 19% средно за ЕС. В сравнение с предходното проучване обаче има намаление на хората в тази група от четири пункта в България и от 2 пункта за ЕС.

Без промяна остава групата на анкетираните, които донякъде подкрепят повече ЕС в кризата - 42% в България и 47% в целия ЕС.

По отношение на абсолютното несъгласие с повече общоевропейски действия в пандемията има ръст от 3 пункта в България и вече 9% от анкетираните са на това мнение. Средно в ЕС няма промяна и само 8% са несъгласните с идеята за повече правомощия на ЕС при управление на кризи.

С 2 пункта до 54% намалява и броят на европейците, които искат повече средства на европейско ниво за справяне с кризата от разпространението на COVID.

Има известна промяна и в нагласите за разходването на средствата в условията на криза. Все още повече от половината европейци смятат, че основно трябва да бъде финансирано здравеопазването, но броят им намалява с 1 пункт. С 3 пункта намалява и броят на европейците, искащи парите да бъдат насочени за икономическо възстановяване и нови възможности за бизнеса.

За сметка на това с 4 пункта до 19% се повишава броят на европейците, които имат желание за повече средства за справяне с проблема с имиграцията, а с 2 пункта до 20% расте борят на анкетираните, които искат повече средства да се насочат за отбрана.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още