IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новотни: ЕЦБ ще вземе решение през лятото за края на стимулите си

Австрийският централен банкер предупреди, че банката не трябва да „изостава“ спрямо развитията

15:47 | 27.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) вероятно ще вземе решение това лято да намали покупките си на активи, ако нещата се развият според очакванията, заяви представителят на банката Евалд Новотни. Той обаче предупреди, че банката не трябва да „изостава“ спрямо развитията, предава Ройтерс.

ЕЦБ заяви този месец, че ще може да удължи програмата си за изкупуване на облигации на стойност 2,55 трлн. евро и след септември, ако това е нужно. В съобщението си след срещата по парична политика тя обаче не включи възможността за по-големи покупки, което е сигнал, че е напът да сложи край на тригодишната си схема от стимули преди края на 2018 г.

„Тази програма за покупки ще продължи до края на септември 2018 г. През лятото ще трябва да решим какво ще се случи след това“, каза на пресконференция Новотни, който като гуверньор на Австрийската централна банка е част от управителния съвет на ЕЦБ.

„Освен това смятам, че ако ситуацията е такава, каквото я очакваме в момента, ще имаме възможност да свием тази програма значително и да се насочим към нейния край“, добави той.

На въпрос какви уроци си е извлякъл от по-ранното свиване на покупките на облигации и повишаването на лихвените проценти от страна на Федералния резерв в САЩ, той заяви: „Единият е да действаме, когато е необходимо, за да избегнем изоставане“.

„Затова да чакаме твърде дълго е проблем. Но другият [урок] е да подхождаме много внимателно и да комуникираме навреме“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още