IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опитът на Тръмп да убие Световната търговска организация

Европа се опасява, че американският президент цели унищожаването на апелативния съд на органа, който решава търговските спорове между страните

08:23 | 20.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европа има нови опасения – че желанието на американския президент Доналд Тръмп да наложи мита върху вноса на стомана и алуминия е само началото.

Най-големият страх на ЕС е, че крайната цел на Тръмп е да убие Световната търговска организация и да премахне сегашните правила, които стоят в основата на глобалните търговски мрежи, коментира Politico.

Европейски представители в сферата на търговията твърдят, че на американските им колеги им е писнало от отсъжданията на СТО, които смятат за твърде снизходителни спрямо Китай, и са готови да унищожат цялата система.

Америка напредва добре с плановете си да спре апелативния съд на СТО, в който страните решават споровете си по теми от субсидии до антидъмпингови мита. Стратегията на Вашингтон е да блокира назначаването на съдии, което би трябвало да спре изцяло системата догодина.

За европейците Тръмп си прави цинични сметки, че САЩ са икономика номер едно в света и може да надделее над всеки противник в търговски спор, без да има нужда от международен арбитраж. В свят, който се връща към закона на джунглата, Тръмп смята, че печели.

И Брюксел, и СТО преминават в кризисен режим заради атаката срещу апелативния съд. ЕС смята, че подходът на САЩ тип „силата винаги е права“ ще удари доверието в глобалната търговия и ще подкопае икономическия растеж.

Доскоро основната теория в Брюксел бе, че САЩ се опитват да се възползват от лостовете, които имат и държат съда за „заложник“ заради други опасения.

През последните седмици настроенията към мотива на Тръмп драматично помръкнаха. Дори обикновено изключително дипломатичната Сесилия Малстрьом, еврокомисар по търговията, смята, че Тръмп планира да унищожи системата и че е време ЕС и съюзниците му да преминат към „План Б“.

На среща на закрити врати с търговските министри в София в края на миналия месец Малстрьом е предупредила, че няма „общо решение“ към блокирането назначаването на съдии в СТО от страна на САЩ, тъй като политиката на Тръмп е не просто да вземе апелативния съд за заложник, а да го унищожи.

Макар че министрите са обсъдили начини да убедят САЩ да спрат блокажа си, „Малмстрьом бе много, много песимистично настроена за апелативния орган и заяви, че Тръмп иска той да се провали“, казва източник, присъствал на разговорите. Друг представител е потвърдил коментарите на еврокомисаря.

Сега се води надпревара с времето, за да бъде спасен съдът. Апелативният съд би трябвало да има седем съдии, но тази година тази бройка ще се свие до три – юридически изискваният минимум, за да работи той. До края на 2019 г. обаче съдът ще остане само с един съдия и няма да може да работи.

Апелативният съд е най-мощният инструмент на СТО, защото има властта да приема финални отсъждания по търговски битки между страните. Бившият генерален директор на СТО Паскал Лами обича да го нарича „перлата в короната“ на СТО заради ключовата роля на органа в това да предотвратява възникването на сериозни търговски войни, откакто е създаден.

Сегашният генерален директор Роберто Азеведо казва за Politico, че е нужен бърз отговор. „Без безпристрастен и ефективен начин за решаване на спорове бързо ще станем свидетели на това как страните членки поемат нещата в свои ръце, което води до опасен кръг от ограничителни мерки и ответни мерки в отговор. Сегашната ситуация е изключително тревожна. Трябва бързо да намерим решение“, коментира той.

На 10 март САЩ договориха обща позиция с Япония и ЕС, че ще се стремят да прилагат „съществуващите правила, работейки заедно по текущите и бъдещи спорове в СТО“. Макар че някои дипломати от ЕС се успокоиха след тези действия, Малмстрьом никак не е убедена в тях. Само два дни по-късно тя изрази тревога, че по апелативния съд „САЩ не са променили мнението си“.

Не всички търговски министри в София са се съгласили с мрачната оценка на Малмстрьом за американските мотиви, коментират трима източници.

Тя обаче е заявила, че ЕС ще трябва да стигне до „План Б“ в един момент, казват двама представители, тъй като „План А“ рискува да остави ЕС без подходяща международна система за уреждане на споровете.

Друг високопоставен дипломат казва за изданието, че зад кулисите ЕС и други страни вече са предприели действия. „Изправени пред перспективата [възможностите за] уреждане на спорове от СТО да пропаднат, голяма част от страните членки вече разглеждат „План Б“, някакъв вид да се направи „каквото е необходимо“, за да не стигне дотук“, казва източникът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 2
Иван Митев
преди 5 години
Под ръководството на президентът Доналд Тръмп Съединените американски щати ежедневно понасят щети от вредата от долара и опасността за катастрофална криза наближава.Американският президент Доналд Тръмп не зачита допускането на тази държавна грешка и търси причини за да оправдава понасяните щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
KPetkov
преди 5 години
С Русия авно няма да се разбере след последното торпилиране на отношенията от американския двоен агент в ЕС - Великобритания. Арабите с най-многото нефт са американски дружки засега, но както са казали няма вечни дружки, има само вечни интереси.Виж Меркел, май немския бизнес й е *** канчето, и почва малко, по малко да се опъва на биг брадъра, въпреки якия натиск да се прекрати СП2, за да не пречи на втечнения американски газ, разбирай "свободния пазар".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 2
0pk
преди 5 години
"ЕС смята, че подходът на САЩ тип силата винаги е права ще удари доверието в глобалната търговия"А стига бе, вий тоя подход сега ли го видяхте? Или бяхте готови да си траете, докато не ви засегна и вас?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
lyusien
преди 5 години
Проблема на ЕС е че няма достатъчно нефт и газ и трябва да се разбере или с арабите или с Русия Всичко друго в търговията може да бъде решено и без С А Щ По голям пазар по образовано население по добри инфраструктори и по добро земеделие Без правила в световната търговия ще настане хаос и всички ще загубят Търмп смята че С А Щ ще бъдат най малкия губещ но това не е сигурно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още