IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още една оставка в британския парламент*

Лидерът на Камарата на общините в британския парламент Андреа Ледсъм заради условията, в които се развива Brexit

23:41 | 22.05.19 г.
<p>
	Андреа Ледсъм. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Андреа Ледсъм. Снимка: Ройтерс

Лидерът на Камарата на общините в британския парламент Андреа Ледсъм подаде оставка днес, предаде Ройтерс.

Ледсъм се аргументира, че не може повече да подкрепя подхода на правителството за Brexit, след като поредната маневра на премиерa Тереза Мей в усилията й да прокара своята сделка за Brexit имаше обратен ефект. 

"Вече не вярвам, че нашият подход ще осигури резултата от референдума" (от 2016 г., на който британците гласуваха за излизане на страната от Европейския съюз), написа тя в писмото с оставката си.

Ледсъм е привърженичка на Brexit.

"Аз винаги съм смятала, че втори референдум ще внесе опасно разделение и не подкрепям склонността на правителството да приеме такава отстъпка, - пише Ледсъм до премиера. - Никой не е искал повече от мене да успеете. Но сега ви призовавам да вземете правилните решения в интерес на страната, на това правителство и на нашата партия."

Ледсъм обяви миналата седмица намерението си да се включи в надпреварата за партийното лидерство, а следователно и за премиерския пост, след оставката на Мей.

Засилва се и натискът върху Мей. Тя е призована да се откаже от своето ново предложение за сделка, като в същото време се очаква от нея да подаде оставка.

Няколко високопоставени правителствени представители посочват, че са били изненадани от това, че новото предложение на премиера, което цели да спечели подкрепа за сделката с ЕС, е било прието толкова зле и то толкова бързо.

Според запознатите приближените на Мей знаят, че има малък шанс нейното споразумение за излизането на Великобритания от блока да мине на гласуване в Камарата на общините, дори и след обещанието това да гарантира възможност за втори референдум за Brexit.

*Информацията е актуализирана към 00:05 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още