IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Osram дава зелена светлина за продажбата на компанията

От сряда до четвъртък следобед акциите на компанията поскъпнаха с над 10%

11:47 | 05.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс, архив</em></p>

Снимка: Ройтерс, архив

Очаква се изпадналият в криза производител на осветителна светлина Osram да бъде продаден на американски финансови инвеститори. В четвъртък вечерта Управителният съвет и Надзорният съвет дадоха съгласие за продажбата на компанията, основана преди Първата световна война, за почти 3,4 млрд. евро на двата американски финансови инвеститора Bain Capital и Carlyle.

„Bain und Carlyle са правилните партньори на Osram в подходящия момент“, твърди изпълнителният директор Олаф Берлиен. Двете американски компании обещаха да поддържат обектите от „ключовите бизнес единици" и работните места и да подкрепят нови инвестиции.

Работническият съвет (представителите на синдикатите, б. ред.) и IG Metall (най-големият германски синдикат) поискаха дългосрочни ангажименти още през февруари, за да предотвратят разпадането на бившото дъщерно дружество на Siemens.

Акционерите все още трябва да дадат разрешение за сделката, като крайният срок е до края на септември. Нужно е собствениците на най-малко 70 на сто от акциите на Osram да дадат съгласието си. В този случай Bain Capital и Carlyle ще поемат всичките 96,86 милиона акции на Osram за цена от 35 евро на акция.

Бордът, също така, възнамерява да продаде на американците 2,66 милиона акции, притежавани от самия Osram. Планираното придобиване е възможно, защото Osram сега струва по-малко от половината от това, което струваше в началото на 2018 г.: по това време една акция все още се котираше за почти 80 евро.

Osram губи независимостта си за втори път с отстояние от почти точно 100 години: през 1919 г. Siemens придоби Osram и запази собствеността до IPO-то през 2013 г. 

През последните шест години Osram преживя много трудни времена. Технологичните промени в индустрията за осветление се отразиха негативно на компанията, коментира DPA.

Традиционната електрическа крушка, която някога вдъхнови слогана „Osram - светъл като бял ден", отдавна е в историята. По-голямата част от традиционния бизнес с крушките бе продаден на китайска група през 2016 г. Днес Osram произвежда главно светодиоди и оптоелектроника, като основните клиенти са автомобилната и електронната промишленост.

А в края на 2017 г. бъдещето изглеждаше светло. Osram откри нов голям завод в Малайзия през 2018 г. и обяви разширяване на производството. Последва, обаче, срив. Едновременната слаба фаза на производителите на автомобили и смартфони засегна сериозно Osram, тъй като и двете индустрии са важни групи клиенти.

Приходите се сринаха през 2018 г., а и за тази година нещата не изглеждат добре: Osram предупреди за резултатите си в началото на май и понижи прогнозата си за 2019 г. Така сега се очаква продажбите да се свият с 11 до 14%. По-рано главният изпълнителен директор Олаф Берлиен и неговите колеги се надяваха на ръст от 3 процента.

Предложението за сделката от страна на финансовите инвеститори окрили инвеститорите. От сряда до четвъртък следобед акциите на Osram на Франкфуртската фондова борса поскъпнаха с почти четири евро от 29 евро до малко под 32,50 евро, което е увеличение с над десет процента.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още