IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Падането на Желязната завеса задълбочи демографската криза в Европа

Страните от Източна Европа са загубили около една четвърт от населението си, докато в Западна Европа демографската картина е балансирана заради мигрантите

18:45 | 22.06.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Демографската пропаст се е задълбочила в Европа след падането на Желязната завеса, предаде Франс прес, позовавайки се на публикувано днес изследване на Австрийската академия на науките.

Страните от Източна Европа са загубили около една четвърт от населението си, докато в Западна Европа демографската картина е като цяло балансирана заради мигрантския фактор. 

"Въпреки че нивото на раждаемостта в Източна Европа не се различава от това в Западна Европа, миграцията разделя континента на две", подчертава Томас Зоботка, ръководител на изследователския проект.

Резултатите показват, че населението в 15-те най-стари държави членки на Европейския съюз се е увеличило с 12% между 1990 и 2017 г. и е намаляло средно със 7% в по-бедните 13 нови страни членки.

Миграцията обяснява намаляването на населението в източноевропейските държави - в Латвия спадът е 27%, в Литва – 23%, в Босна и Херцеговина – 22%, в България – 19%, в Румъния – 15% и в Хърватия – 13%. 

Обратната тенденция се наблюдава в западноевропейските страни, в които мигрантите увеличават населението. В Швейцария то е нараснало с 26%, в Испания - с 20%, в Австрия – 15%, в Белгия - с 14%, в Италия - със 7%.

Две държави от Западна Европа обаче са изключение от правилото - Ирландия и Франция. Там увеличаването на броя на населението не се дължи на мигрантския поток, а на високата раждаемост. В Ирландия населението е нараснало с рекордните 36%, а във Франция - с 18%.

В Германия от 1990 г. населението се е увеличило само с 4%. 
В Русия демографският спад от 10% е ограничен с един процент благодарение на пристигнали в страната мигранти.

Въпреки че населението на Европейския съюз се е увеличило с осем процента до повече от 510 милиона души, в активна възраст са само 246 милиона, като австрийските учени прогнозират, че тази стойност може да претърпи застой, а дори и спад през близките години. Така се очертава "фундаменталната тенденция" за застаряване на населението на континента.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
serafima
преди 5 години
Извинете моля за грешката - цитатът е от материал на МВФ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
serafima
преди 5 години
Според МВЭ "Устойчивата загуба на работна сила в догонващите икономики на ЕС засилва неравенството между тях и програмите и мерките на ЕС трябва да се насочат именно към намаляване на различията и преодоляване на дисбалансите на Единния европейски трудов пазар. Страните от Централна и Източна Европа поемат огромни фискални загуби от емиграцията, доколкото социалните разходи растат по-бързо от БВП. Като цяло, емиграцията понижава потенциалния икономически растеж и забавя конвергенцията с ЕС".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis12
преди 5 години
До 2030 г. населението в България ще намалее с 1,4 млн. души60% от територията на страната ще се превърне в "демографска пустиня", хората ще са съсредоточени в шест града, прогнозира анализ на учениhttps://***.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/do-2030-g-naselenieto-v-bylgariia-shte-namalee-s-14-mln-dushi-270263/#comment-newest------------------------------------------------------------------------миии нема те има през 2030 и това е доста добра новина поне за нормалните хора дет не гъллтат за жълти стинки ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 10
Sakamano
преди 5 години
Какво общо има ЕС със загубените българи? Това че получиха свободата сами да да избират къде да работят и живеят? Но за теб явно е по-важно да нacepеш на Европа, а дали е основателно е дребна подробност. Хората напускаха България и преди ЕС, всъщност основната група емигрираха веднага след като премахнаха изходните визи. Махнаха се заради такива като теб, руски ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още