IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пандемията обърка плановете на Германия за постепенно загърбване на въглищата

Има голяма вероятност през тази година да не бъде изведена от експлоатация нито една въглищна централа заради проблемите около COVID-19

21:40 | 28.04.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В Германия кризата с коронавируса в здравеопазването и произлизащите от нея проблеми в икономиката значително помрачиха настроението на политиците, докато много законодателни предложения продължават да се отлагат. В същото време остава въпросът дали ще се осъществи в крайна сметка постепенното загърбване на въглищата в страната, както беше планирано, пише Euractiv.

Премахването на въглищата от енергийния микс на Германия трябва официално да започне тази година, но пандемията от коронавирус нарушава графика на парламента, като законопроектът за прекратяване на въглищата заплашва да остане да тлее в Бундестага и през лятото. 

Вместо това, Datteln 4, най-модерната 1100-мегавата въглищна електроцентрала, разположена на канала Дортмунд-Емс, трябва да влезе в експлоатация през юни.

Това изпраща „фатален сигнал", според Джулиан Дикел, ръководител на отдела за ядрена и енергийна политика на неправителствената организация BUND. „Тази година вероятно няма да изкараме от мрежата нито една електроцентрала, работеща с въглища, но в същото време ще включим друга такава“, споделя тя пред Euractiv Германия.

От години природозащитниците се противопоставят на Datteln 4, а комисията за въглищата, назначена от германското правителство, също се обяви срещу електроцентралата.

Но в крайна сметка не беше постигнато споразумение с оператора на електроцентралата Uniper и се взе решение да се закрият повече от по-старите електроцентрали, работещи на въглища, отколкото съвременните от типа на Datteln 4, които могат да се похвалят с нетна ефективност от над 45%.

„Възможно е Datteln 4 да е по-ефективна в сравнение с други електроцентрали. Но тя все още остава нездравословна и най-вече напълно ненужна електроцентрала“, коментира Дикел.

Въпреки че германското правителство се готви да премахне въглеродните емисии от енергийния микс на страната до 2030 г., законопроектът за поетапно прекратяване на въглищните централи гласи, че въглищата все още могат да се използват за производство на електроенергия до 2038 г. Това прави Германия една от държавите членки на Европейския съюз (ЕС), които ще се придържат към въглищата най-дълго време.

Тенденциите, които възпират процеса

Преди две седмици Швеция окончателно затвори последната си въглищна електроцентрала, две години по-рано от планираното, като Австрия постигна подобен успех същата седмица. И двете страни следваха стъпките на Белгия, която беше първата страна от ЕС, елиминирала своите въглищни мощности още през 2016 г.

Франция, Словакия, Португалия, Великобритания, Ирландия, Гърция, Нидерландия, Финландия и Италия обещаха да премахнат въглищата преди 2030 г.

Последна актуализация: 06:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
Ще премахнат въглеродните емисии, ама в друга реалност: хахаха. Искам да видя индустриална държава без нормални горива, че и без атомчета... ама и без да внася ток. Дори само въглището трудно ще бъде. Но е възможно, за сметка на газ и петрол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
А къде сме ние.....?С тези заробващи договори с тъй наречените "Американски централи" с гарантирани по цена и по обем изкупувани количества електроенергия.....?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Valentin13
преди 3 години
това е именно и целта на пандемията - да обърка плановета на гл упавите планировчици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още