IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пандемията обърка плановете на Германия за постепенно загърбване на въглищата

Има голяма вероятност през тази година да не бъде изведена от експлоатация нито една въглищна централа заради проблемите около COVID-19

21:40 | 28.04.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Но в Германия този процес спря. Според германския законопроект, първите 4000 MW въглищни мощности всъщност трябва да излязат от мрежата през тази година. Но става все по-малко вероятно това да се случи.

Това е така, защото пандемията от COVID-19 затруднява Бундестага да продължи напред със своите обсъждания преди предстоящото второ четене на законопроекта.

„Все още допускаме, че ще прокараме законопроекта за прекратяване на въглищата през Бундестага и Бундесрата преди лятната ваканция. Но определено времето е ограничено “, заяви Андреас Ленц, депутат от Християндемократическия съюз (ЕС) на канцлера Ангела Меркел. 

Времето изтича

Обсъждането на законопроекта в Бундестага, насрочено за март, беше отменено и отложено за края на май, а в момента Министерството на икономиката чака окончателни подробности, потвърди Ленц.

За да може проектът да премине през парламента преди юли, той ще трябва да бъде договорен по бързата процедура, преди да може да бъде приет от Федералния съвет на 3 юли, по време на последната му сесия преди лятната почивка. Съществува обаче несъгласие с Бундесрата, чиито предложени изменения в законопроекта бяха отхвърлени от кабинета в началото на април. Тези въпроси все още трябва да бъдат договорени на равнище парламентарна комисия.

Ако законът за прекратяване на въглищата не бъде сключен преди лятната пауза, това ще направи практически невъзможно закриването на първите въглищни централи през 2020 г. Това е така, защото Бундестагът и Бундесратът няма да се срещнат отново преди септември.

Закон за обновяване на инфраструктурата

Но усложненията не спират дотук. В допълнение, законопроектът за прекратяване на въглищата трябва да бъде приет заедно с така наречения Законопроект за структурно укрепване, който ще регламентира обещаните 40 млрд. евро структурна помощ за регионите, в които има развита въглищна индустрия.

Този закон виси и в Бундестага. Според Ленц обаче не е задължително двата законопроекта да бъдат приемани едновременно.

Само по съображения, свързани със сигурността на мрежата, би било най-добре да се предприеме закриването на първите въглищни централи през тази година. В противен случай през 2021 г. ще трябва да бъдат изключени от мрежата всички централи, предвидени за спиране през тази и следващата година, което ще се отрази като шок за снабдяването с енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
Императорът
преди 4 години
Ще премахнат въглеродните емисии, ама в друга реалност: хахаха. Искам да видя индустриална държава без нормални горива, че и без атомчета... ама и без да внася ток. Дори само въглището трудно ще бъде. Но е възможно, за сметка на газ и петрол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
driverf1
преди 4 години
А къде сме ние.....?С тези заробващи договори с тъй наречените "Американски централи" с гарантирани по цена и по обем изкупувани количества електроенергия.....?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Valentin13
преди 4 години
това е именно и целта на пандемията - да обърка плановета на гл упавите планировчици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още