IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pfizer ще доминира пазара за 20 млрд. долара на хапчетата срещу COVID догодина

Търсенето на лекарствата вероятно ще надвишава предлагането

22:30 | 16.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: JB Reed/Bloomberg News</em></p>

Снимка: JB Reed/Bloomberg News

Pfizer ще доминира пазара на хапчетата срещу COVID, оценяван на 20 млрд. долара, през идната година. Това показва анализ, публикуван в момент, когато богатите страни бързат да си осигурят доставки, а по-бедните ще трябва да почакат до началото на 2023 г., за да могат компаниите за генерични лекарства да произведат големи количества, пише Bloomberg.

Американската компания, която вече постига големи печалби от ваксината си срещу COVID, се очаква да набере около 17 млрд. долара приходи от продажби на експерименталното си лекарство Paxlovid през 2022 г., сочи анализът на компанията Airfinity. Хапчето молнупиравир на Merck ще постигне приходи от около 2,5 млрд. долара през идната година, съобщава компанията за данни в Лондон.

Търсенето на лекарствата вероятно ще надвиши предлагането на фона на разпространението на COVID в света и несигурността на учените доколко ваксините и лекарствата с антитела ще се справят с омикрон и другите варианти, които може да се появят. Покупките от богатите страни засилват притесненията, че след като изпитват трудности да се снабдят с ваксини, по-бедните страни може да изостанат отново въпреки споразуменията за лицензиране, чиято цел е да разширят наличностите от лекарства.

„Въпросът с неравенството в достъпа до лекарства срещу COVID се набива на очи“, коментира Джон Амуаси, специалист по глобално здраве и заразни болести в центъра „Кумаси“ за колаборативни изследвания в областта на тропическата медицина в Гана. „Няма причина да смятаме, че това няма да е проблем. Ясно е, че ще бъде. Колкото по-рано се разбере, толкова по-добре“, допълва той.

Pfizer и Merck се съгласиха да позволят на производители на генерични лекарства да произвеждат евтини версии на хапчетата им за страни с преобладаващо ниски или средни доходи на населението. Сделките може да означават, че доставките ще започнат да достигат до тези страни в рамките на месеци, каза миналия месец Чарлз Гор, изпълнителен директор на подкрепяния от ООН Medicines Patent Pool.

Фармацевтичните компании съобщиха за поредица от стъпки, които са предприели, за да разширят достъпа до лекарствата си на глобално ниво.

Merck очаква лекарството ѝ да бъде налично в страните с преобладаващо високи, средни и ниски доходи на населението почти едновременно. Компанията съобщи, че е запазила най-малко три милиона дози от доставките си за страни с ниски и средни доходи за първото полугодие на 2022 г. и очаква още три милиона дози от генеричните лекарства да бъдат произведени чрез споразумения за лиценз през същия период.

Над сто заявления са били подадени за всяко от лекарствата, според патентни данни, и не е ясно колко производители на генерични лекарства ще получат лицензи. След като компаниите се сдобият с разрешение, трябва да произведат хапчето, да проведат изследвания, доказващи, че функционира като оригиналното, и да поискат одобрение от регулаторите.

„Надяваме се, че това ще стане бързо, но продуктът ни ще е наличен едва по-късно през следващата година. Ще опитаме да придвижим процеса по-бързо“, казва Желиз МакКълоу, представител на базирано в Женева патентно ведомство.

Продължава безпокойството колко време ще е необходимо доставките да достигнат до много страни. Адвокати в здравната област призовават за допълнителни стъпки за разширяване на достъпа, включително засилване на тестването в страни с ниски доходи за засичане на случаи в първите дни от заразяването, когато лекарствата може да са най-ефективни.

Целта на Pfizer е да осигури хапчето си срещу вируса на най-нуждаещите се пациенти възможно най-скоро и на достъпна цена, ако регулаторите на съответните страни дадат разрешение, каза говорителят на компанията Шарън Кастило в имейл. Merck не е отговорила на молбата за коментар.

Някои производители на генерични лекарства съобщиха, че могат да произвеждат десет милиона дози от хапчетата срещу COVID, но трябва да бъдат разрешени регулаторни пречки и други предизвикателства, каза Тревър Мъндел, президент на подразделението за глобално здраве във фондация „Бил и Мелинда Гейтс“, в интервю през октомври. Pfizer Pfizer

Раздробяване на цените

Очаква се хапчетата на Pfizer и Merck да изместят по-скъпите лекарства с антитела на Regeneron Pharmaceuticals и Eli Lilly за ранно лечение на пациенти с висок риск. Антителата атакуват конкретни характеристики на спайк протеина на коронавируса, които може да се променят с развитието на мутациите, и Regeneron съобщи в четвъртък, че лекарството ѝ губи сила срещу омикрон.

Хапчето на Pfizer вероятно ще се превърне в стандартно лекарство за пациенти с COVID, които са изложени на риск да се разболеят тежко. Изследвания показаха, че то е силно ефективно за предотвратяване на влизането на пациенти в болницата, но е по-малко вероятно да излекува по-леки симптоми.

Paxlovid вероятно ще разшири успеха на Pfizer срещу COVID. Акциите на компанията са поскъпнали с около 65% тази година. Ваксината на американската компания, разработена в партньорство с BioNTech, е най-продаваният фармацевтичен продукт на всички времена за една година и се очаква да ѝ донесе 36 млрд. долара приходи от продажби през 2021 г., както и най-малко още 29 млрд. долара през 2022 г.

По време на пандемията Pfizer съобщи, че планира да използва диференцирана цена, така че богатите страни да плащат повече от бедните. Компанията добави, че ще инвестира 1 млрд. долара в подкрепа на производството и разпространението.

Книжата на Merck поевтиняха миналия месец, след като данни показаха, че хапчето ѝ, разработено с Ridgeback Biotherapeutics, не е толкова ефективно от първоначалните съобщения и американските регулатори изразиха притеснения за безопасността и дългосрочната му ефективност. Те посочиха също риск от развиване на резистентност към лекарството, която се получава, когато вирусите и бактериите се развиват и притъпяват или разбиват механизма за атака на лекарството.

Очаква се САЩ да бъдат най-големият купувач на двете лекарства, съставляващи над половината от приходите през 2022 г., а европейските страни и Великобритания вероятно ще вложат почти 5 млрд. долара, сочат данните на Airfinity. Генерираните приходи от продажби в над 50 други страни се очаква да достигнат 3,7 млрд. долара.

Изправени пред омикрон, някои страни предприемат бързи действия. Великобритания, която първа в света одобри хапчето на Merck, започва да осигурява доставки за населението си чрез национално изследване на около 10 хил. души.

Страни с високи доходи на населението са купили повече лекарства, отколкото вероятно ще се нуждаят на фона на рисковете от вариантите и въпросите за ефективността на ваксините, счита Airfinity.

Pfizer съобщи, че според резултатите от лабораторни тестове Paxlovid ще запази активността си срещу омикрон.

„Противовирусното хапче ще е по-лесно за производство и разпространение и ще се натъкне на по-малка колебливост, отколкото ваксината“, казва Арсалан Азад, анализатор в Airfinity. „Вероятно ще станем свидетели на нова надпревара за осигуряване на ограничени доставки през 2022 г.“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още