Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

По-ранното смекчаване на мерките в Дания се отблагодарява с по-слаба рецесия

Страната въведе и облекчи ограниченията заради коронавируса по-рано в сравнение с други държави от ЕС

По-ранното смекчаване на мерките в Дания се отблагодарява с по-слаба рецесия

Снимка: Carsten Snejbjerg/Bloomberg

През тази година икономиката на Дания ще се свие по-малко в сравнение с тази на Европейския съюз (ЕС), след като страната облекчи ограниченията заради коронавируса по-рано от други страни, предава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната ще се свие с 5,3% през 2020 г. според актуалната прогноза на финансовото министерство в Копенхаген, която предстои да бъде публикувана. Bloomberg разполага с документите.

За разлика от Дания, за ЕС се очаква спад от над 7%, посочва информационната агенция.

Още по темата

„Светът се промени драстично през последната половин година“, коментира финансовият министър на Дания Николай Вамен в документите. „Коронавирусната епидемия обърна ежедневието ни с главата надолу. Глобалната икономика е спряла“, допълва той.

След като наложи строги мерки за ограничаване разпространението на вируса много преди други страни в Европа, Дания миналия месец започна да отменя ограниченията за движение и отвори голяма част от икономиката на фона на знаците, че скоростта на разпространение на вируса се забавя. Смъртността на 100 000 души население е около една четвърт от тази на съседна Швеция.

Макар и в исторически план най-дълбока, рецесията в Дания ще бъде по-мека, отколкото в съседна Швеция, където наскоро министърът на финансите Магдалена Андерсон прогнозира 7% спад на БВП през тази година.

Таблица: Bloomberg

Швеция отговори на Covid-19 с противоречив модел, който предвиждаше запазване на голяма част от дейностите в икономиката. Това подхранваше спекулациите, че страната може да бъде пощадена от опустошението в сравнение с държавите, наложили строги блокади. Последните данни обаче оспорват тази идея.

Според Вамен ситуацията в Дания е сериозна. Той предупреждава, че кризата с коронавируса „по всяка вероятност ще засегне датската икономика в продължение на още няколко години в бъдеще. Ние положихме основите за излизане от кризата и вече сме направили първите важни стъпки".

Дания ще трябва да генерира повече от три пъти по-голямо от вече обявеното финансиране, за да подкрепи бизнеса и домакинствата през кризата. Необходимостта от финансиране ще нарасне до 294 млрд. крони (43 млрд. долара) през тази година в сравнение с прогнозата от декември за 87 млрд. крони, се посочва в правителствено изявление.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Дрън-дрън.

Още от Европа
Сунак планира еднократно парично обезщетение от 500 паунда