IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преструктурирането на гръцкия дълг липсва на масата, но още е в менюто

Вътрешните противоречия между отделни влиятелни лагери в ЕС блокира процеса за вземане на радикални решения

07:58 | 02.06.11 г.
<p>
	Сблъсъци между гръцката полиция и демонстранти при протест срещу орязването на разходите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сблъсъци между гръцката полиция и демонстранти при протест срещу орязването на разходите. Снимка: Ройтерс

Сложността на европейските политики би трябвало да предотврати всякакво препрофилиране на гръцкия дълг през тази година, смята политически анализатор, цитиран от CNBC, но пазарите продължават да очакват всеки знак за предстоящ фалит.

Френският министър на финансите и вероятен следващ изпълнителен директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард заяви, че то „не е на масата“. Настоящият изпълняващ длъжността в МВФ Джон Липски обяви, че фондът „не го обмисля“.

Високопоставени политици крепят устойчивото ехтене на този отказ, но пазарите стоят в очакване за сигнали, че Гърция ще фалира, а инвеститорите са в постоянно напрежение.

На 20 май пазарът реагира на вече еднодневното и използвано отново изявление на норвежкото министерство на външните работи, което спря дарение от 42 млн. долара за социални проекти заради предвижданото понижаване на оценката за гръцкия дълг от Fitch. На фона на отпуснатия спасителен пакет от МВФ и Европейския съюз от 110 млрд. долара 42 млн. изглеждат като джобни пари, но когато информацията е толкова дефицитна и ясните послания на политическите играчи са дори още по-дефицитни, пазарите продават всичко, до което успеят да се докопат, твърди анализаторът.

Във вторник Fitch изясни, че понижава оценката си за дългосрочните ценни книжа по гръцкия дълг до B+, посочвайки, че скалата на предизвикателствата пред правителството на страната и способността му за спасение „пред лицето на увеличаващия се изпълнителен и политически риск е под нарастващо съмнение“.

Най-вероятно Гърция ще се изправи пред рязък срив във финансирането през 2012 г., твърдят от Fitch, а срещата на високо равнище на правителствените ръководители на държавите-членки на ЕС през март „вдигна този риск още повече с увеличаването на пазарните очаквания за неизбежността на някои форми на преструктуриране на дълга под покровителството на новосъздадения Европейски стабилизационен механизъм“.

Изглежда инвеститорите безспорно смятат, че преструктурирането е неминуемо. Въпреки това едно изследване на „политическата конфигурация“, стояща зад процеса на вземане на решения, предполага, че е слабо вероятно групата да приеме фалита или дори по-меко преструктуриране преди края на годината, твърди Муджтаба Рахман, анализатор за Европа в Eurasia Group.

Докато Германия тихо натиска към някакъв тип преструктуриране в краткосрочен план в опит да предотврати окончателен фалит и да запази интересите на собствения си банков сектор, който е силно зависим от гръцкия дълг, Европейската комисия и Европейската централна банка продължават да се противопоставят заедно с влиятелни държави, включително Франция.

„Това вътрешно разделяне във влиятелните лагери означава според мен, че няма да има предприети действия по гръцкия проблем през годината“, каза Рахман.

Във вторник германската позиция изглежда бе смекчена, както съобщи  Wall Street Journal, докато ЕС се опитваше да постигне споразумение по втория си спасителен пакет за Гърция.

В краткосрочен план Европейската комисия ще постави ударението върху програмата за структурно приспособяване, която е условието за помощта за Гърция, смята той. „МВФ, Европейската централна банка са на същото мнение, така че мисля, че до края на годината ще видим ударение върху приватизационния процес и данъчната регулация“, посочи Рахман.

Някои наблюдатели са по-големи оптимисти за орязването на разходите, отколкото за събираемостта на приходите в Гърция, която е свойствена за проблемите, свързани с избягването на данъци. „Откъм приходи все още има голяма липса на реален ангажимент от страна на гърците заради бюрократичните и законовите ограничения и ограниченията при човешкия капитал за подобряване на показателите за събираемост, а точно това ще наглежда ЕК в рамките на своята нова програма“, отбеляза Рахман.

„Със сигурност ще бъда изненадан, ако в рамките на тази година бъде забелязана промяна в позицията на ЕК по този въпрос. Мисля, че тяхното ударение е върху програмата за приспособяване и нейния ход“, добави той.

От политическа гледна точка основните мнения в момента изглежда са срещу преструктуриране през 2011 г. Въпреки това според Андрю Босъмуърт от мюнхенския офис на PIMCO има сили извън контрола на политическите стратези.

„Политиците не са еднородна група, между тях има много различни позиции. Това е една от причините защо виждаме движения напред и назад по този проблем. Политиците и политическите играчи контролират много неща, но не всичко, а едно от нещата, които не могат да контролират, е поведението на тълпите“, каза Босъмуърт.

„Ако пожелаем да реализираме например изтегляне на депозитите от гръцките банки или продължаващи масови протести срещу неумолимостта на приватизационните планове, подобни неща биха могли да провалят дори най-добрите намерения на политиците за избягване на фалита“, смята той.

Босъмуърт не е убеден, че политическите играчи просто ще стоят и ще чакат. „(Структурното приспособяване) продължава вече година и мисля, че там се включи групата, обявяваща се за преструктурирането. Те участват вече 12 месеца в програмата, данните подкрепят мнението, че този метод не работи, затова е нужен нов подход“, твърди той.

Въпреки това добавя: „Мисля, че онези, които се противопоставят на преструктурирането, ще кажат „дайте му шанс“ и в това има логичен елемент. В изчакването има известна ценност. Кой знае, времето може да му позволи да заработи при някои доста оптимистични обстоятелства“.

„Страната е в състояние да изплаща своите дългове, ако го желае. Но за да го направи, тя трябва да приватизира огромен обем активи, 50 млрд. евро са недостатъчни и тя трябва да повиши в много по-голяма степен събираемостта на данъците, контролирайки разходите, без да разруши напълно икономическия растеж. За постигането на това са необходими големи жертви от гръцкото общество и тук е мястото, където непредсказуемата природа на психологията на тълпите в крайна сметка ще изиграе своята роля“, твърди Босуърт. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още