IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бил Грос: Европейските инвеститори трябва да приемат идеята за „мек“ фалит

Не бихме стигнали чак дотам, че да предложим Гърция или която и да е друга страна да напусне еврозоната, казва инвестиционният директор на Pimco

11:15 | 25.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Бил Грос: Европейските инвеститори трябва да приемат идеята за „мек“ фалит

Частните инвеститори, включително банките от еврозоната, трябва да приемат удължаване на матуритета по дълговете или друга форма на „мек фалит“, за да облекчат дълговата тежест за страни като Гърция, ако Европа иска да разреши кризата в региона, казва Бил Грос, инвестиционен директор на Pacific Investment Management Company, цитиран от CNBC.

„Ние не бихме стигнали чак дотам, че да предложим Гърция или която и да е друга страна да напусне еврозоната“, казва Грос. „Това, което мисля, че трябва да се направи, е частните инвеститори и банките от еврозоната да се съгласят на разсрочване на дълга или някакъв вид мек фалит, който да облекчи дълговото бреме на въпросните страни“.

Грос признава, че е трудно да се иска от страни като Германия, които са били фискално по-консервативни, да помагат на страните от периферията на еврозоната.

„Но ако те искат консолидирано решение, това наистина е пътят, по който трябва да се върви“, допълва той.

Страни като Гърция и Ирландия принадлежат към еврозоната и не могат да стопят високите нива на дълг към брутен вътрешен продукт (БВП), като понижат реалните лихвени проценти. Реални лихвени проценти в ниския или негативен диапазон биха им позволили да платят дълга си с реален растеж, казва Грос.

Това можеше да е решение, допълва той. „Доста подмолно и хлъзгаво решение, но и доста ефективно“.

Въпреки опасенията, че европейските банки са поели твърде много риск и няма да успеят да понесат бъдещи сътресения, Грос вярва, че те са атрактивна инвестиция.

„Lloyds, Royal Bank of Scotland и Rabobank имат условни конвертируеми облигации (cocos, contingent convertible bonds), които предлагат доходност с 300 – 400 базисни пункта повече от стандартния банков капитал и според нас това е привлекателно“.

Грос признава, че съществува риск, но според него тези банки са в процес на рекапитализация и занапред ще бъдат доста по-предпазливи при поемането на рискове.

Инвеститорите в облигации трябва да търсят възможности при валути, където реалните лихвени проценти са високи, вместо ниски или негативни, казва Грос.

„Ние търсим валути и облигации, издадени в тези валути, които предлагат високи реални лихвени проценти. В Бразилия реалният лихвен процент е 6% – 7%. Канада на практика предлага с процент, процент и половина по-висока реална лихва. Същото важи и за Мексико“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още