IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решението на ЕЦБ да облекчи паричната политика тласна европейските индекси нагоре

Книжата на AB InBev поскъпнаха с 3,15%, след като компанията заяви, че планира IPO на своя бизнес в Югоизточна Азия на борсата в Хонконг

19:38 | 12.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните европейски борсови индекси приключиха днешната сесия на зелена територия, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) намали по-рано днес лихвата по депозитите на търговските банки, съобщава CNBC.

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 напредна с 0,20 на сто до 390,48 пункта. 

Германският показател DAX записа ръст от 51,18 пункта, или 0,41%, до 12 410,25 пункта.

Френският измерител CAC се покачи с 0,44 на сто до 5642,86 пункта.

Британският индекс FTSE прибави 0,09% към стойността си, като завърши деня на ниво от 7344,67 пункта.

Към края на мандата си президентът на ЕЦБ Марио Драги продължи с облекчаването на паричната политика – европейският банков регулатор намали днес лихвата по депозитите, прилагана за депозираните ликвидности на банките в ЕЦБ за един ден, с 10 базисни пункта до -0,50%, въпреки че срещу това решение се обявиха германските банки.

Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и пределното кредитно улеснение остават непроменени при сегашните им нива съответно от 0,00% и 0,25%.

Индексите получиха положителен тласък и от решението на американския президент Доналд Тръмп да отложи с още две седмици до 15 октомври повишаването на митата върху китайските вносни стоки за 250 млрд. долара от 25% на 30%, като посочи, че причина за това отлагане е била молбата, направена от китайския вицепремиер Лю Хъ.

Отново в Европа, Brexit остава във фокуса на инвеститорите. Британското правителство разкри, че при евентуално излизане от ЕС без споразумение могат да бъдат нарушени веригите на доставки на лекарства и някои видове пресни храни по маршрута през Ламанша.

В сряда британският премиер Борис Джонсън повтори обещанието си да се откаже от противоречивия ирландски „предпазен механизъм“, посочен в споразумението с ЕС, което беше договорено от предшественика му Тереза ​​Мей.

Акциите на WM Morrison поскъпнаха с 5,8 на сто, след като британската верига за търговия на дребно обяви 49-процетен ръст в печалбата за първите шест месеца, както и продължаване на партньорството си с Amazon.

Книжата на AB InBev поскъпнаха с 3,15%, след като компанията заяви, че продължава да разглежда възможността за първично публично предлагане на своя бизнес в Югоизточна Азия на борсата в Хонконг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още