IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски вицепремиер нарече Siemens „неблагонадеждна“

Причината за обтегнатите отношения е внос на турбини в Крим в нарушение на европейските санкции

13:13 | 13.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Aрхив Ройтерс</em></p>

Снимка: Aрхив Ройтерс

Германският индустриален конгломерат Siemens не може да бъде „благонадежден“ партньор за руската държава. Това мнение изказа вицепрезидентът на Русия Аркади Дворкевич, а причината е спор с руско дружество заради нелегално доставени в Украйна газови турбини, предава Ройтерс. 

През миналата година германската компания настоя за връщане на газови турбини, изпратени на анексирания от Русия полуостров Крим в нарушение на санкциите на Европейския съюз.

ЕС и САЩ наложиха санкции на две руски високопоставени представители на министерството на енергетиката и на две руски компании, ангажирани с доставянето на турбините в Крим.

„Как можем да продължим да работим със Siemens след всичко, което те направиха – а именно, да наложат фактически санкции на нашите колеги“, заяви Дворкевич, цитиран от Ria.

„За съжаление те (Siemens) вече не са благонадежден партньор за нас“, поясни още той.

"Siemens винаги е бил и е надежден партньор на Русия, както се вижда от многобройните проекти, които сме извършили в страната", заяви говорител на Siemens, без да коментира изказването на вицепремиера.

„Разбира се, ние винаги ще се придържаме към правилата за контрол върху износа", казва още говорителят на германската компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още