IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sainsbury's и Asda се обединяват в най-голямата верига супермаркети на Острова

Сделката между двете компании е на стойност над 18 млрд. долара

10:32 | 30.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британската верига супермаркети Sainsbury’s и британското подразделение на Walmart Asda потвърдиха в понеделник, че са договорили сливането си на стойност 13,3 млрд. паунда (18,33 млрд. долара). Така двете компании създават най-голямата група супермаркети в страната по пазарен дял, задминавайки сегашния лидер Tesco, съобщава Ройтерс.

След сделката Walmart, която е най-големият търговец на дребно в света, ще държи 42% от общия капитал на бизнеса и ще получи 2,975 млрд. паунда (4,1 млрд. долара), оценявайки Asda на около 7,3 млрд. паунда.

Стойността на собствения капитал на Sainsbury’s възлиза на 6 млрд. паунда при цените на затваряне от петък.

Новата група ще може да се конкурира по-добре с германските дискаунтери Aldi и Lidl, които все по-бързо увеличават пазарните си дялове във Великобритания.

Сделката ще генерира синергии за поне 500 млн. паунда, заяви Sainsbury’s, и ще позволи цените на много продукти да бъдат понижени с около 10%.

Обединяването на втората и третата по големина вериги супермаркети във Великобритания с общи приходи за 51 млрд. паунда ще намали разходите и ще увеличи покупателната сила, но може да се изправи пред сериозни регулаторни препятствия.

Брандовете Sainsbury’s и Asda ще бъдат запазени, а общата им мрежа ще има над 2800 магазина.

Засега не се планират затваряния на магазини на двете марки в резултат на комбинацията.

Председател на общия бизнес ще бъде председателят на Sainsbury’s Дейвид Тайлър, а главният изпълнителен директор на Sainsbury’s Майк Куп ще остане такъв и в новата компания.

Четирите големи британски вериги, включително четвъртата по големина Morrisons, губят пазарен дял в конкуренция с Aldi и Lidl. В същото време те трябва да се справят с нарастващото търсене на онлайн пазаруване на хранителни продукти и неумолимото настъпване на Amazon.

Sainsbury’s освен това представи годишните си резултати в понеделник, които показват, че печалбата преди данъците се е увеличила с 1,4% през 12-те месеца до 10 март до 589 млн. паунда (811 млн. долара), подкрепена от доставката на синергии от придобиването на Argos през 2016 г., икономии и подобряване на маржовете при хранителните продукти.

След новината акциите на Sainsbury's се изстреляха нагоре с 20% до почти 320 пенса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още