IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Санкциите на САЩ могат сериозно да повлияят на дейността на руските компании

През тази седмица новите санкции разтресоха руските финансови пазари и обезцениха рублата

22:40 | 13.04.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Санкциите на САЩ, въведени на 6 април спрямо руски лица и компании, могат сериозно да повлияят на дейността на тези предприятия, ограничавайки възможността им да търгуват и да обслужват дълга си в щатски долари. Това обяви международната рейтингова агенция Fitch, цитирана от ТАСС.

Попадналите под американските санкции руски компании могат да пострадат заради намаляване на търговската активност, отбелязва Fitch. Освен това компаниите, които имат задължения в щатски долари, няма да могат да ги обслужбат (което ще доведе до увеличение на дълга - бел. ТАСС). По-специално алуминиевият гигант Русал вече заяви, че ще оценява веротността от технически дефолти спрямо определени кредитни задължения, припомня рейтинговата агенция, цитирана от БТА.

На 6 април САЩ обявиха нови санкции срещу 38 руски физически и юридически лица, обвинени в участие в "атаките на Русия срещу западните демокрации".

Седем олигарси, представени като близки на Кремъл и 12 фирми, които те притежават или контролират, са сред санкционираните. Сред тях са собственикът на алуминиевия гигант Русал Олег Дерипаска, Игор Ротенберг, Виктор Векселберг и Кирил Шамалов, които са важни играчи в енергийния сектор, както и милиардерът и сенатор Сулейман Керимов.

Санкции са наложени и на 17 високопоставени руски правителствени представители, сред които шефът на Газпром Алексей Милер и шефът на втората по големина руска банка ВТБ Андрей Костин. В списъка са и вътрешният министър Владимир Колоколцев, командващият Националната гвардия Виктор Золотов и генералният секретар на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев.

Наложените от САЩ санкции разтресоха доста сериозно руските финансови пазари през отминаващата седмица, обезценявайки рублата и сривайки акциите на четири публично регистрирани компании, свързани с руски олигарси: Rusal, EN+ Group, GAZ и Polyus, допълва БНР.

Fitch също така посочи, че преустановява определянето на кредитен рейтинг на компаниите Rusal и EN+ Group, описвайки последния кръг от санкции като "най-значимото засягане на руски корпорации" от 2014 г. насам, когато Западът наложи за пръв път санкции на Русия за анексирането на Крим и за ролята на Москва в украинската криза.
Според изчисления на агенция Ройтерс, тримата руски магнати, към които беше насочен в най-голяма степен последният списък със санкции на САЩ, може би са загубили сумарно около 7,5 млрд. долара за по-малко от седмица след обявяването на санкциите.

Рейтинговата агенция Fitch обаче визира силният външен баланс на Русия, посочвайки, че страната е в добра позиция да посрещне валутните нужди на други части на своята икономика, тъй като свободно търгуваната рубла ще осигури абсорбиращ ефект - нещо, което не беше налице през 2014 г.

"Въпреки това, несигурността, произтичаща от санкциите и тяхното възможно разширяване, може да възпре инвестициите и по този начин да подкопае потенциалния икономически растеж на Русия", допълни Fitch.
Според последните прогнози на Руската централна банка, икономиката на страна е на път да нарасне през настоящата година с 2,0%, след като през 2017 г. БВП се увеличи с 1,5%, преустановявайки рецесията от предходните няколко години.

Трябва да се има предвид, че през септември 2017 г. Fitch промени от стабилна на позитивна перспективата пред дългосрочния кредитен рейтинг на Русия на ниво от "ВВВ-" и тогава отбеляза, че самият рейтинг би бил с една степен по-високо, ако ги нямаше американските санкции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 2
4ervenasgan
преди 5 години
Да се чуди човек, как са се оправяли Боинг по време на Студената война. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
ABBA
преди 5 години
Споко, руснаците им готвят контрасанкции - фантазия.Чудят се само дали Боинг (за титан) да изврещи най-силно или някой друг.Ако питаш мен, май всички вкупом - а те не са малко!Нещо като КOKOM през соца, ама в обратна посока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
michaelis12
преди 5 години
тая песен вече за сопорнайсти път се върти, некви други плочи или MP3йки имате ли за пускане щот тва със "Санкциите ударили в сърцето, дълга в долари го обърни" не върви .... не знам за чий им беше на китайците да ги пускат тия петро-вълшебства, може би за спорта ?!? ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още