Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Сериозният проблем на Швеция с човешките ресурси

Държавата се нуждае от още 208 000 души работна ръка до 2025 г.

Сериозният проблем на Швеция с човешките ресурси

Снимка: pixabay.com

Швеция има сериозен проблем с търсенето и предлагането. Очаква се легендарната социална държава от Северна Европа да се нуждае от допълнителни 208 000 служители до 2025 г. само за да се справи с нарастващото търсене. Проблемът е, че само 207 000 работници се очаква да се присъединят към цялата работна сила на страната (включваща както частния, така и държавния сектор) за същия период, пише Bloomberg.

Несъответствието е едно от най-големите главоболия пред следващото правителство на Швеция, което ще бъде съставено след изборите през септември тази година. Между 2007 г. и 2017 г. работната сила се е увеличила с 488 000 души, като по-малко от една трета от това увеличение е погълната от публичния сектор.

Местните власти, които набират 208 000 работници, "не са надежден сценарий", казва Аника Валенског, главен икономист в шведската асоциация на местните власти и региони. 

Още по темата

"Реалният риск е, че публичните и частните сектори в крайна сметка се конкурират за едни и същи работници", каза тя.

Правителството ще трябва да излезе с някои сериозни идеи как да компенсира бъдещия недостиг на работна ръка. Имиграцията също се превърна в особено чувствителна тема, тъй като страната отново наложи граничен контрол след кризата с бежанците през 2015 г.

Швеция трябва да ускори скоростта на автоматизацията, да увеличи заетостта и да реформира социалната си държава, каза Валенског. В противен случай "няма да имаме достатъчно хора, за да продължим да работим така, както го правим".

И това не всичко, пред което ще се изправи новото правителство в Стокхолм. Съществуват и финансови препятствия. Досега бързо се разрастваше икономиката, която помогна на министъра на финансите Магдалена Андерсън да реализира бюджетен излишък и да намали държавния дълг до най-ниското си ниво от 1977 г. насам. Андерсън досега е обещала 5 милиарда крони (580 милиона долара) годишно на местните власти, които обслужват социални услуги като училища, болници и центрове за грижи за възрастни хора. Това далеч не е достатъчно. Предвижда се населението на Швеция да нарасне с 10% през следващото десетилетие, достигайки около 11 милиона, което се дължи главно на неотдавнашното увеличение на имиграцията (скандинавската страна прие повече търсещи убежище, отколкото повечето европейски партньори по време на кризата с бежанците през 2015 г.

Как застаряващото население и растящата нужда от интегриране на оказват натиск върху социалната държава вижте в продължението на анализа в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

1
 
5
 
4
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Вече около 25% от населението са талибани поканени от *** им политици.
3то място по брой на изнасилванията в СВЕТА.
1во място по брой на изнасилванията в Европа. 2 пъти повече от втория (Белгия, също пропищяла от талибаните).
1
 
7
 
3
преди 7 месеца
Ами накарайте талибанците да работят, бе... защо ги внесохте за отглеждане, вместо да стимулирате швеците да имат повече деца?

Държава, в която откриха специална болница за изнасилени мъже, хич не я чака розаво бъдеще !!!
0
 
12
 
2
преди 7 месеца
Тия много тонове мигранти де си ги внесоха, те за какво са?
Да им плашат полицаите и само за разплод ?!?!?!
2
 
7
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
шизо статии, един ден излиза как автоматизацията ще доведе до масова безработица, на следващия ден как трябвало по бърже да се автоматизират щото нямало раб. ръка ?
и никъде не се пише как да се оптимизират нещата, и как точно шведите ги цепят от данъци ! Дали не е в това проблема, че от работа няма време за деца!

Още от Европа
Търговското успокоение донесе ръстове на европейските пазари