IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще ощети ли България планът на Хорст Зеехофер за връщане на мигранти?

Трябва да има финансови параметри, ако се стигне до споразумение, заради допълнителните разходи за приемащите страни, посочи Милен Керемедчиев

10:16 | 04.07.18 г. 6
Ще ощети ли България планът на Хорст Зеехофер за връщане на мигранти?

България, Италия и Гърция са трите държави, които с най-голяма сила ще усетят последствията от приемането на споразумение за връщане на мигрантите от границите на Германия, предложено от германския вътрешен министър Хорст Зеехофер.

Това е мнението на Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи, изказано в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него, ако наистина споразумението между партиите в управляващата коалиция в Германия бъде одобрено и мигрантите се върнат в точката на първоначалната си регистрация, означава, че България, Италия и Гърция ще трябва да приемат всички тези мигранти, които първоначално са се регистрирали и влезли през граничните пунктове.

Керемедчиев предупреди още, че това ще повиши нелегалния приток на мигранти, защото нелегалните мигранти ще се стараят първата точка на регистрация да им бъде Германия и да не могат да ги върнат другаде.

"Това означава, че нелегалната миграция, каналджийството ще се засилят, тъй като мигрантите ще пробват всички възможни начини да стигнат до Германия. Не на последно място това споразумение застрашава и Шенген“, каза той.

Според бившия зам.-министър най-големи потърпевши от двустранните споразумения, които иска да подписва Германия, ще бъдат България, Гърция и Италия.

“Дали Австрия, Чехия, Полша, Швеция, Дания ще подпишат такива споразумения няма значение. Първите пунктове, където ще се регистрират тези мигранти, ще са в тези три държави. Така че доколко ние ще се съгласим да подпишем е първата тема и второ до колко имаме административен капацитет мигрантите да бъдат приемани“, коментира той.

Бившият дипломат смята, че би трябвало да има финансови параметри, ако се стигне до споразумение, защото “това са допълнителни разходи за приемащите страни”.

Керемедчиев обясни, че много важна за България е и предстоящата тази седмица среща на Върха 16+1 в София.

„Страната ни има възможност да постави на масата на китайските инвеститори регионални инфраструктурни проекти, тъй като сама по себе си държавата ни не е във фокуса на Китай. Имаме шанс да получим финансиране и да затвърдим своята позиция, че подпомагаме интеграцията на Западните Балкани“, посочи той и припомни, че в момента най-големите китайски инвестиции са в Западна Европа, а Великобритания е най-големият рецепиент на китайски инвестиции.

От източноевропейските държави членки на ЕС най-големи китайски инвестиции има в Унгария – 2 млрд. долара, а България е на опашката в общността по преки инвестиции, заяви още Керемедчиев. 

Вижте целия разговор във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 5 години
Виж само, колко нескопосано,някой ТУК опитва да оправи фасона на Меркелица: Нв беше ли нейна грешката? /т.е. ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО добре дошли в Германия/. Изведнъж планът се оказа на Зеехофер? На негово място...съдът е опция. С/у медии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 5 години
ако беше запознат с Българската история, нямаше да питаш такива въпроси :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 6
bgMan
преди 5 години
А кога Германия е правила нещо, което НЕ е ощетявало България в някаква степен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
Lucifer
преди 5 години
Не, не се правят....а нас правят на...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 4
majnata
преди 5 години
м.а.л.о.у.м.н.и
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 3
majnata
преди 5 години
"Ще ощети ли България планът на Хорст Зеехофер за връщане на мигранти?"Екипа на Блумбърг/Инвестор , ама вие сериозно ли питате ?! Да не би случайно това да е златният шанс за България да дръпне напред ?! Или правите читателите на *** или вие се правите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още