IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силен завършек на седмицата за водещите европейски борсови индекси

Книжата на Uniper поскъпнаха с около 6%, след като компанията-майка Fortum обяви, че обмисля всички опции, за да подсигури европейските енергийни пазари

19:50 | 15.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски борсови индекси отчетоха ръстове в последната сесия за седмицата, възстановявайки се частично от предходните спадове, докато инвеститорите оценяват последните данни за икономиката на Китай, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 напредна с 1,79% до 413,78 пункта.

Германският бенчмарк DAX записа ръст от 2,76% до 12 864,72 пункта.

Френският измерител CAC се повиши с 2,04% до 6036 пункта.

Британският показател FTSE отчете повишение от 119,2 пункта, или 1,69%, до равнище от 7159,01 пункта.

Инвеститорите обърнаха внимание на новите данни за китайската икономика, която нараства с 0,4% през второто тримесечие на годишна база. Това е значително по-малко от очакванията на експертите и най-ниската стойност от сериозния срив в началото на 2020 г. след първото избухване на пандемията. Икономиката се сви с 2,6% спрямо предходното тримесечие.

Книжата на Uniper поскъпнаха с около 6%, след като Fortum, финландският мажоритарен собственик на германската компания, обяви, че обмисля всички опции, за да подсигури европейските енергийни пазари. Uniper беше първата германска енергийна компания, която алармира за скоковете в цените на енергията заради свиващите се доставки на руски газ.

евро евро

На върха на Stoxx 600 се озова шведската Vitrolife, чиито книжа поскъпнаха с повече от 15%, след като компанията представи по-голяма от очакваното нетна печалба.

Цената на акциите на шведската инженерна фирма Sweco се понижи с над 16 на сто, докато книжата на AddLife изтриха около 10% от стойността си заради слаби фискални данни.

Пазарите наблюдават внимателно и политическата обстановка в Италия, където президентът Серджо Матарела отказа да приеме оставка на министър-председателя Марио Драги. До оставката на последния се стигна, след като партията "5 звезди" от управляващата му коалиция не участва в гласуването на вота на доверие на кабинета.

По отношение на продължаващата война в Украйна стана ясно, че Европейският съюз (ЕС) ще предложи нова серия санкции срещу Русия. Готви се също така затягане на предишните вече одобрени мерки. Очаква се новите санкции да са насочени срещу руското злато, да въведат нови търговски ограничения върху машинното оборудване и да прибавят нови 50 души към списъка със санкционирани лица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още