IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Искате да живеете в административна сграда на ЕС? Скоро ще можете

Европейският квартал в Брюксел ще претърпи трансформация с превръщане на офис сгради в жилища, включително достъпни

16:37 | 23.05.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Добре известен, но често иронизиран квартал в центъра на Брюксел, където се намират повечето основни институции на ЕС, скоро ще претърпи преустройство, като много офиси ще бъдат превърнати в жилища и магазини на приземния етаж, пише Bloomberg.

ЕС продаде 23 офис сгради около улица Rue de la Loi в Европейския квартал на белгийската столица за 900 млн. евро, обхващащи 340 хил. кв. м. Призив за предложения, отправен миналия петък от главния архитект на Брюксел, цели реновиране на пространството, което да включва най-малко 25% жилища, една четвърт от които достъпни, и 5% търговски площи.

Усилията, които предвиждат още удвояване на броя на семействата, които живеят в района, до 2030 г., са част от по-широк стремеж за преосмисляне на превърналата се в почти изцяло бюрократична зона. Целта е тя да се превърне в това, което беше преди пристигането на ЕС – зелено място с възможност за разходки, което е желано както за живеене, така и за работа.

Проектът разкрива парадокс в основата на присъствието на ЕС в града. Общността постави Брюксел на картата като глобален център на влияние, създавайки хиляди работни места, но също така изигра значителна роля за превръщането на белгийската столица, или поне на Европейския квартал, в сив и непривлекателен в някои части.

Кварталът, който беше превърнат от богат жилищен район в източния край на центъра на Брюксел в административен център от 50-те години на миналия век насам, отдавна има лоша репутация. Познат в света благодарение на ролята си на дъждовен фон в безброй телевизионни репортажи на открито, той често е смятан за един от най-сивите и най-непривлекателни офис квартали в Европа – купища бетон, които хората напускат възможно най-бързо след края на деня, в идеалния случай, както някои скептични към Брюксел служители на ЕС казваха, направо за Париж.

Тази репутация отчасти е несправедлива. Районът запазва някои големи паркове, модерни площади като Place Jourdan и дори забележителни имения в стил ар деко, показвайки ярката архитектурна ексцентричност, която е обичайна за Брюксел. И за всеки заинтересован от европейската политика, централата на ЕС – X-образната Berlaymont Building, където се намира Европейската комисия, и пищният постмодернистичен комплекс на парламента Espace Léopold, наистина придава на района смътно усещане за европейски Вашингтон. Като цяло обаче впечатлението е лишено от очарование, ключовите улици в района, които често са бетонни каньони, са лишени от дървета или кафенета на тротоарите. Дори райони, които са оживени на обяд, обикновено замират до вечерта.

Опитът за „дебрюкселизиране“ на района, за да стане привлекателен не само като бизнес локация, се прави от известно време с добавяне на велоалеи и засаждане на дървета. Кръговото кръстовище „Робер Шуман“, кръстено на един от бащите основатели на ЕС, пред централата на Европейската комисия, бавно се превръща в истински хъб – площад с три ленти, където сегашният постоянен трафик на автомобили най-после ще се успокои.

Но бавният темп и модерните цели за непопулярния район предизвикват недоволството на много местни жители, които смятат, че трансформацията е твърде закъсняла и твърде скромна. В средносрочен план поне ЕС вероятно ще отдава под наем някои от преустроените офис площи, които сега са държавна собственост. Това не означава, че завръщащите се служители няма да получат по-добри условия – в тръжните документи на главния архитект се посочва, че се търсят предложения, които ще предоставят зелени покриви и ще намерят начини да гарантират, че големите сгради ще имат повече естествена светлина и по-добра вентилация. А вниманието към по-отвореното и ефективно използване на приземните етажи трябва да помогне за оживяването на тротоарите.

С предложението за преустройство ЕК следва собствените си указания, като се опитва да стане по-зелена и по-устойчива организация, като по този начин иска да насърчи страните членки. Превръщането на по-стари, енергоемки сгради в по-ефективни е бърз начин за постигане на тази цел. Новите офиси на ЕС съответно ще бъдат по-устойчиви сгради и ще изникнат на други места в Брюксел, което ще доведе до намаляване на концентрацията на институциите на съюза в града.

Пандемията от Covid-19 също подкрепя трансформацията -  повече бюрократи работят редовно от вкъщи, затова ЕС се нуждае от по-малко офис площи. Влиянието на пандемията върху проекта е и емоционално, не само практическо. По време на блокадата рядконаселеният, осеян предимно с офиси Европейски квартал, стана още по-зловещо празен, отколкото други части на града. Дори след края на блокадите изглежда, че никой не иска монофункционални градски квартали като този.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:38 | 23.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
doba
преди 3 седмици
Спомням си на млади години сме ходили на почивка в Габрово, в тамошната гимназия. Беха сложили по няколко легла в стая и така си спяхме, отделно имаше и гардеробчета встрани. Две години поред. Види се и ЕС са се докопали до тази идея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още