IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Словакия се отказва от въглищните мини до 2023 г.

Не само Брюксел оказва натиск за спирането на тази индустрия, но и местният бизнес, който иска насока на икономиката към туризма

11:32 | 22.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Словакия планира да затвори въглищните мини, а съответно и да прекрати работата на своите въглищни централи до 2023 година. Това може да бъде разглеждано като поражение за премиера Роберт Фицо, пише в свой коментар EurActiv.

В предишни години Фицо гарантираше, че докато неговото правителство държи контрола върху управлението на държавата, въглищните мини няма да се пипат, припомня изданието. Перифразирайки неговите думи, вероятно Фицо губи контрол над ситуацията.

В началото на декември Министерството на околната среда на Словакия представи своя план за развитие до 2030 година. В него е записано, че субсидиите за въглищата - около 100 млн. евро годишно, са "екологична щета" заради замърсяването на въздуха в някои региони.

Подобно е мнението и на комисаря, отговарящ за развитието на Енергийния съюз на ЕС Марош Шефчович. Той посочи региони в родната си Словакия като пилотни за стратегията на Брюксел за "въглищната трансформация". Шефчович смята, че регионът Горна Нитра например е подходящ за преминаване от въглища на термална енергия за отопление.

В Словакия всъщност има само две въглищни централи. Едната от тях получава субсидии, защото използва въглища от местния добив за производството на топлинна и електроенергия. Дълго време словашките власти настояваха, че местният добив на въглища защитава енергийната сигурност на страната. В мините работят около 4 хил. души, а като цяло 11 хил. работни места в страната са свързани с тази индустрия.

Изчисленията на Министерството на околната среда показват, че със затварянето на въглищната централа могат да бъдат спестени не само 100-те милиона евро субсидии, но и още 500 млн. евро разходи за здравеопазване.

И не само Брюксел натиска правителството да намали работата на въглищните мини и така да опази въздуха и водите на страната. Местният бизнес също се противопоставя на планове за разширяване на минната индустрия. Спа курорт в Горна Нитра например предупреди, че развитие на мините в регион ще замърси водните ресурси и заплашва преориентацията на региона към туризма.

Компаниите настояват, че миньорите лесно могат да намерят нова работа - в новия завод на Land Rover например.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:12 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още