IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сривовете на европейските борси продължават и в петък*

Фючърсите на американските фондови индекси също бележат пореден силен спад, като тези на DJIA се понижават с близо 600 пункта

15:31 | 06.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Основните европейски фондови индекси стартираха петъчната си търговия с нови агресивни понижения от над 3%, които дори се задълбочиха в течение на сесиите. Инвеститорите продължават да са сериозно обезпокоени, че глобалното разпространение на коронавируса, и в частност в Европа, може на първо време да засегне най-силно акциите на компаниите, свързани с пътническите услуги.

Обшоевропейският индекс Stoxx Europe 600 се понижи с нови 3,45%, германският индекс DAX 30 - с 3,48%, френският CAC 40 - с 3,3%, италианският MIB - с 3,45%, а британският FTSE100 - с 3,16%.

Водещият германски индекс Dax дори временно се понижи с 4,1 на сто до 11 455  пункта – най-ниското равнище от седем месеца, като по този начин бе под временното дъно от миналата седмица от 11 624 пункта. Днес германският водещ бенчмарк стартира търговията със спад от 1,5 на сто на ниво 11 695 пункта и оттогава само спада. 

И изненадващо силните данни за германската промишленост не успяха да подкрепят борсата във Франкфурт.  Германските заводи са отчели възстановяване в търсенето на продукцията си малко преди светът да бъде погълнат от притесненията, свързани с коронавирусната епидемия. Индустриалните поръчки са отчели ръст от 5,5% през януари, което е най-голямото им увеличение за последните повече от пет години. Това предполага, че производството е започнало да се възстановява от спада, продължил повече от година.  Анализатори очакваха ръст от 1,3 на сто.

Въпреки това индустриалният концерн Thyssen-Krupp отчита спад на акциите си до рекордно дъно от -5,9% до 6,83 евро.

Европейският индекс STOXX Europe 600 Travel & Leisure бележи най-голям спад от 4,9% и стабилно навлезе в т.нар. „мечи" пазар, след като се търгува с повече от 20% под неговия неотдавнашен рекорден връх.

 

Надзорните органи и политиците се опасяват, че евакуации и карантинни мерки могат да доведат до това централни за икономиката функции, като плащания или търговия с ценни книжа да се сринат. Ето защо банките вече работят интензивно по планове за спешни случаи, за да гарантират, че ще останат в състояние да действат при всякакви обстоятелства, дори ако епидемията се разпространи.

Но това е само една част от заплахата за европейските банки: инвеститорите се опасяват, че вирусът ще натежи на доходите им. Съществува и рискът броят и обемът на заемите с риск от неизпълнение да се увеличат значително поради евентуална рецесия.

Заради вируса инвеститорите спекулират, че инфлацията ще остане ниска и доста под 2-процентната цел на ЕЦБ. В резултат на това петгодишният барометър за инфлация Five-Year-Five-Year-Forward, който е важен за паричната политика на ЕЦБ, падна до рекордно ниските нива от 1,0402 процента този петък. Това означава, че инвеститорите предвиждат инфлация - започвайки след пет години - за период от пет години, точно в този процентен диапазон.

Силният спад на доходността на държавните облигации, включително на 10-годишните германски книжа (бундовете) към рекордни дъна около -0,739%, се отразява доста негативно и на банковите акции, като тези на Deutsche Bank падат с 5,5%, а на Commerzbank – със 7,05% до 4,30 евро.

Фючърсите на американските фондови индекси също бележат пореден силен спад, като тези на DJIA се понижават с близо 600 пункта (спад с 2,25%), на S&P500 - с 2,48% и на Nasdaq100 - с 2,62%. Търговията на Уолстрийт в четвъртък приключи с големи загуби, като DJIA се понижи с 969 пункта (с 3,58%), S&P500 - с 3,39% и Nasdaq Composite - с 3,1%.

*Актуално към 15:30

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още