Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Съдът потвърди правилото в Чехия неваксинирани деца да не посещават училища

Мярката е допустима като „защитна“ за другите ученици, а не като наказателна спрямо малцината неимунизирани, посочва съдът в решението си

Съдът потвърди правилото в Чехия неваксинирани деца да не посещават училища

Снимка: Pixabay

Европейският съд по правата на човека подкрепя правилото в Чехия, че неваксинирани деца не трябва да имат достъп до училищата в страната, съобщава Bloomberg.

Решението на съда може да има по-широко значение за дебата за задължителните ваксини срещу Covid-19, допълва информационната агенция.

С 16/1 гласа съдиите решават, че изключването на неваксинирани деца е допустимо като „защитна“ мярка за другите ученици, а не като наказателна спрямо малцината неимунизирани.

"Целта трябва да бъде всяко дете да бъде защитено срещу сериозни заболявания чрез ваксинация или по силата на стаден имунитет", посочва се в решението на съда в Страсбург, Франция. „Следователно за чешката здравна политика може да се каже, че съответства на най-добрия интерес на децата“, допълват съдиите.

Решението може да се превърне в добра храна за политиците, тъй като обществата спорят дали ваксинацията срещу коронавируса трябва да бъде задължителна по закон и дали децата трябва да получават ваксини. Понастоящем производителите на лекарства, включително Pfizer и Moderna, правят клинични изпитвания при юноши, тъй като някои лекари твърдят, че пандемията никога не може да бъде напълно контролирана, докато децата не бъдат имунизирани.

Четири от пет семейства по делото в Чехия са се обърнали към Европейския съд по правата на човека, след като жалбите срещу забраната за посещаване на детски градини и училища на неваксинирани деца бяха отхвърлени от чешките власти.

В първия случай чешки гражданин е глобен за отказ да ваксинира двете си деца в юношеска възраст срещу полиомиелит, хепатит В и тетанус. Местните съдилища са потвърдили глобите.

Съдът отбелязва, че Франция, Полша и Словакия подкрепят подхода на Чехия към ваксинацията. В крайна сметка обаче не е задължение на съда да преценява дали чешката политика е прекалено предписателна, а дали нарушава правилата за правата на човека.

Представители на чешкото министерство на здравеопазването не са били на разположение веднага да коментират решението.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова
Още по темата: Европа ваксини

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
2
 
3
baba_meca до: zelka007
преди 5 дни
Няма профилна снимка
'ваксинираните не са защитени на 100% ' от това следва, че ваксинираните не трябва да се виждат с ваксинирани т.е. и на тях трябва да се забрани да ходят на училище понеже може да заразят други ваксинирани, а дори и неваксинирани :) хахахаха
3
 
0
 
2
zelka007 до: baba_meca
преди 5 дни
ваксинираните не са защитени на 100% това първо . второ пада общият имунитет на класът , училището при евентуално заразяване . трето принцип на реципрочност в правото , щом не искат да се интегрират в обществото , обществото може да не го иска ... демек свободни са да се изолират в гората или на полето или на некой остров и да не се ваксинират . но , ако искат да живеят м/у други хора има некои условия ... :)))
1
 
2
 
1
преди 5 дни
Няма профилна снимка
"С 16/1 гласа съдиите решават, че изключването на неваксинирани деца е допустимо като „защитна“ мярка за другите ученици,"

"другите деца" са ваксинирани и излиза, че тази ваксина която са им били не ги защитава ами трябвало да ги изолират за да са защитени !?!?!?

някой да ми обясни щото съм глупав и не разбирам :(

Още от Европа
ЕК няма да продължава договорите за ваксините на AstraZeneca и J&J догодина