IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съвземането на цените на петрола подкрепи европейските борси

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши сесията в сряда с ръст от 1,8%

19:35 | 22.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските борси завършиха сесията в сряда с ръст, след като петролните пазари се възстановиха леко от големите разпродажби, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши търговията с повишение от 1,8%, а секторът на суровините прибави 3,5% към стойността си и поведе ръстовете. Всички сектори и големи борси се озоваха на положителна територия.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се повиши с 2,30% до ниво от 5770,63 пункта. Френският CAC 40 прибави 1,25% към стойността си и приключи сесията на равнище от 4411,80 пункта. Германският DAX напредна с 1,61% до ниво от 10 415,03 пункта. Борси Борси

Контрактите за юни на американския лек суров петрол (WTI) поскъпват с 24%, а фючърсите върху международния бенчмарк Брент преминаха прага от 20 долара за барел в следобедната търговия. Цената на американския лек суров петрол отбеляза рязък спад през последните дни заради срива на търсенето и свръхпредлагането на фона на епидемията от коронавирус.

В макроикономически план британската инфлация е намаляла през март, сочат данни на Националната статистическа служба, публикувани в сряда, заради спада на петролните цени и ескалацията на коронавирусната криза. Индексът на потребителските цени е достигнал 1,5% спрямо 1,7% през февруари.

Корпоративните отчети започват да заемат централно място в движението на цената на акциите на отделните компании.
Книжата на AkzoNobel поскъпнаха с 8%, след като компанията обяви по-голям от очакванията скок на печалбата си за първото тримесечие. Цената на акциите на финландския телеком Elisa се покачи с 6% след потвърждаването на прогнозите му за 2020 г. Въпреки несигурността заради пандемията от коронавирус.

Книжата на финландската компания за рафиниране на петрол Neste поскъпнаха с 9% на фона на силното покачване на цените на петрола и я изстреляха на върха на Stoxx 600.

На обратния полюс на европейския бенчмарк се озова компанията за набиране на служители Adecco, чиято цена на акциите намаля с близо 7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още