IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичният сектор изпрати Wall Street на червено в края на седмицата

Случилото се днес е доказателство колко волатилна може да е търговията, ако инвеститорите имат определени очаквания

23:34 | 22.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Snap излезе на борсата през 2017 г. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Snap излезе на борсата през 2017 г. Снимка: Архив Ройтерс

Разочароващият петък не спря седмичния ръст на трите водещи индекса на фондовата борса отвъд Океана. Пазарите се потопиха след разочароващите данни във финансовия отчет на Snap. Компанията не успя да постигне заложените приходите и това доведе до спад на цената на акциите си с почти 40% до малко под 10 долара за брой.

Търговията с акциите на социалната мрежа доведе до спад от 1,87% до ниво от 11 834,11 пункта за технологичния Nasdaq. Индексът обаче финишира седмицата с ръст от малко над 3 на сто. Snap спря възхода на Nasdaq, а търговците залагаха на по-добри от очакваното резултати в технологичния сектор,  пише CNBC. Досега 21% от компаниите, част от индекса, вече публикуваха своите финансови отчети.

Случилото се днес е просто доказателство колко волатилна може да бъде търговията, когато инвеститорите имат определени очаквания за финансовите отчети, а те не се сбъднат, коментират пазарни анализатори. Технологичният сектор като цяло беше един от най-губещите в днешната сесия - акциите на Meta поевтиняха с 8% до 169,27 долара за брой. Търговията с акциите на Pinterest приключи при цена от 18,11 долара за брой, тоест спад от почти 14 на сто.

В същото време Twitter също се размина с целите за приходи, печалби и ръст на потребители, но отдаде това на неяснотите за бъдещето си около офертите за покупка от страна на Илон Мъск. Търговците се довериха на компанията и акциите ѝ поскъпнаха с минималните 0,7 на сто до цена от 39,84 долара за брой.

S&P 500 завърши последната сесия за тази седмица със спад от 0,93% до 3961,9 пункта, но за цялата седмица успя да отбележи ръст от 2,2 на сто. По време на сесията стойността на индекса за кратко докосна стойността от 4000 пункта, която за последно беше премината в началото на юни, но след това падна надолу.

За индекса на сините чипове  Dow Jones спадът днес е по-ограничен - в рамките на 0,43% до 31 900,61 пункта, и завършва седмицата с ръст от 1,7 на сто.

На търговията натежаха някои макроикономически данни, които сочат риск от рецесия за американската икономика. PMI индексът достига до ниво от 47,5 пункта. Стойност под 50 пункта е показател за свиване на икономическата активност. Това е най-ниското ниво на показателя за последните две години.

Изнервена беше търговията и на петролните пазари ная фона на опасенията за рецесия, която ще намали търсенето на суровината.. Цената на американския лек суров петрол (WTI) се понижи с 1,75% до 94,66 долара за барел. Европейският сорт Brent поевтиня с почти 0,6% до 103,25 долара за брой.

На валутните пазари едно евро се разменя за 1,02 долара. Стойността на британския паунд отчита леко повишение до 1,1994 за един долар.

Цената на златото се повишава с 0,52% до 1722,40 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още