IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тиери Брьотон: Европейски цифров данък ще има при всякакви обстоятелства

Еврокомисарят посочва в интервю, че ЕС предпочита да въведе налога като част от глобална рамка

14:39 | 20.06.20 г. 2
<p>
	Тиери Брьотон. <em>Снимка: Европейска комисия</em></p>

Тиери Брьотон. Снимка: Европейска комисия

Европейски данък за технологичните гиганти ще има дори ако текущият проект, който се подкрепя от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) се провали, коментира еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Брьотон в интервю за радио Франс Интер, предава Bloomberg.

„Предпочитаме да направим това в глобална рамка, като част от дискусия на ОИСР през 2020 г.“, казва Брьотон.

Той добавя, че САЩ, които обявиха по-рано тази седмица, че се изтеглят от преговорите, могат да се върнат „през октомври, ноември или дори през декември“.

„Това, което е ясно, е, че до края на декември или ще има споразумение в рамките на ОИСР и то ще се приложи, или Европа ще го представи сама“, казва еврокомисарят.

САЩ обявиха, че се оттеглят от тези преговори в сряда и заплаши с реванш и налагането на мита срещу всички държави, които възприемат цифров налог за американските компании.

Тиери Брьотон изрази и оптимизъм за приемането на стимулиращия план на ЕС за рестартиране на икономиките на континента по време на срещата на върха през юли, когато Германия ще поеме ротационното председателство на Европейския съвет. Вчера лидерите на страните членки не се договориха за пакета за възстановяване. 

В петък канцлерът на Германия Ангела Меркел, подкрепена от Франция и Европейската централна банка в лицето на управителя и Кристин Лагард, предупреди останалите ръководства на ЕС, че ще застрашат икономическото възстановяване на блока, ако не успеят да завършат преговорите за масивния пакет стимули следващия месец.

Европейската икономика може да постигне своя екологичен преход и да стане въглеродна неутрална до 2050 г., казва още Брьотон в интервюто. Този преход се осъществява като част от индустриална стратегия, според която европейските предприятия ще използват нови методи и модели без непременно да поемат допълнителни разходи, изтъква той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 3 години
Във Франция наложиха такъв данък. Всички бяха много "изненадани", че компаниите повишиха цените на рекламата. Мисля в Германия наложиха заплащане на авторски права за печатните издания, чиито материали се репостват в интернет. Гиганти спряха да ги качват. Отваряш изданието и само заглавията, без съдържание. Всички знаят че в крайна сметка данъците се плаща от данъкоплатците, а не от компаните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
ПИЧ
преди 3 години
Брьотон, този чичко, иска повече и повече данъци. Кой ще ги плаща бе Чичо ?Иска данък върху технологиите, иска данък върху финансовите транзакции, иска еко-данъци и неутрална въглеродна икономика. Иска народите да плащат, и да плащат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още