IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп заплаши ЕС с входни мита върху колите

Търговският спор започна в четвъртък, когато САЩ обявиха намерението за мита от 25% върху вносната стомана и 10% върху алуминия

22:28 | 03.03.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши ЕС да наложи мита на колите му, ако евросъюзът вземе ответни мерки срещу митата, които Тръмп обяви върху вносната стомана и алуминий, предадоха DPA и BBC.

„Ако ЕС иска да увеличи вече високите си мита и бариери за американски компании, които работят на негова територия, ние просто ще наложим мито на колите му, които свободно влизат в САЩ. Те правят невъзможна продажбата на наши коли (и други стоки) там. Голям търговски дисбаланс!", написа Тръмп в Тwitter. 

Във втори туит Тръмп се оплака отново от търговския дефицит и го обясни с „нашите много глупави търговски споразумения и политики“.

„Нашите работни места и богатство се дават на други страни, които са се възползвали от нас години наред, и се смеят на това какви глупаци са нашите лидери. Край на това!", добави Тръмп. 

Tърговският спор започна в четвъртък, когато Тръмп обяви намерението си да наложи мита от 25% върху вносната стомана и 10% върху много категории вносни алуминиеви продукти. Това накара търговските партньори на САЩ да обмислят ответни мерки и предизвика критики от страна на МВФ и СТО. По-късно Тръмп заяви, че "търговските войни са нещо хубаво и лесно се печелят".

Говорителят на Европейската комисия Александър Винтерщайн заяви, че ЕС отдавна се готви за такава ситуация и добави, че ЕС е готов да вземе защитни мерки за европейския пазар на стоманата, а освен това ще се стреми да реши спора в Световната търговска организация. Твърди се, че ЕС възнамерява да въведе такса от 25% (за около 3,5 млрд. долара) на вноса от САЩ след предложението на Тръмп за 25% мито върху вносната стомана и 10% за алуминия.

Всичко по темата за търговските войни четете тук!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:13 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 13 rate down comment 6
Lucifer
преди 6 години
Щом ЕС е ***, пръчове бол...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 5
majnata
преди 6 години
Да , ше захаресват още даже зависимостта от руския газ ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 6
Sandy
преди 6 години
Като видят зора от САЩ, ще клекнат на Русия. Когато една жена не е доволна от един мъж, тя отива при друг?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 6
majnata
преди 6 години
Е тука вече швабите ше го ядат големия ... газовите скандали бяха ордьвър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още