IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция ще реагира на опити за проучвания за петрол и газ край Кипър

Първите сондажи в спорния Блок 11 в крайбрежието на острова обаче се оказват разочароващи за инвеститорите

12:32 | 21.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турция, заедно с кипърските турци, ще реагира на действия на консорциума между Eni и Total за проучвания за петрол и газ в шелфа в югоизточната част на о. Кипър. В това увери турският външен министър Мевлют Чавушоглу турските депутати, пише Hurriyet Daily.

Той коментира още, че Анкара няма да „затваря очи“ за действия на кипърските гърци, които нарушават правата на етническите турци на острова. „Ще дадем нужния отговор, заедно с правителството на кипърските турци“, заяви още Чавушоглу.

Никозия предизвика гнева на Турция с решението си да даде зелена светлина на проучвания за природен газ и петрол в Блок 11 в крайбрежните води на Кипър. Преди месеци Анкара предупреди всички инвеститори, че могат да загубят „приятелството си“ с Турция, ако извършват подобни действия, които според турските власти нарушават правата на турската общност на острова.

Турски кораби бяха разположени около блока и наблюдаваха действията на двете компании по проучванията.
В крайна сметка преди броени дни кипърските медии съобщиха, че първите сондажи в блока са разочароващи. Районът е обявен за много перспективен – в съседство се намира египетското находище „Зохр“. Данните от сондажите обаче показват наличието на минимални количества газ в Блок 11 и двете компании го напускат.

Пред журналисти от кипърското енергийно министерство обаче коментират, че данните съвсем не са толкова разочароващи и работата в региона продължава.

Източната част на Средиземно море привлича вниманието на енергийните гиганти в последните години, особено след големите находки „Зохр“ (в териториалните води на Египет), „Афродита“ (край Кипър) и „Левиатан“, намиращо се край бреговете на Израел. Запасите в „Зохр“ се оценяват на 850 млрд. куб. метра.

Наличието на големите находища в този регион роди и плановете за нов газопровод – EastMed, който ще минава през територията на Гърция и ще захранва с газ Югоизточна Европа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още