IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турците гласуват на исторически президентски и парламентарни избори

Проучванията показват убедителна победа на Ердоган, но не е ясно дали тя ще е достатъчна, за да избегне балотаж

09:26 | 24.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Над 56 милиона избиратели са призовани да гласуват на предсрочни президентски и парламентарни избори в Турция днес - повече от година преди редовната дата.

Настоящият президент Реджеп Тайип Ердоган е сред кандидатите за президентския пост заедно с още петима претенденти. Това са Мухаррем Индже от кемалистката Народнорепубликанска партия (НРП), Селяхаттин Демирташ от прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), Мерал Акшенер от "Добра партия", Темел Карамоллаоглу от ислямистката Партия на щастието и Догу Перинчек от Патриотичната партия.

Проучванията показват убедителна победа на Ердоган на вота, но не е известно дали подкрепата за него ще е достатъчна, за да бъде избегнат балотаж на 8 юли. В случай че се стигне до втори тур, най-вероятно е срещу Ердоган да се изправи кандидатът на НРП Мугхаррем Индже.

С произвеждането на изборите ще влязат в сила конституционни промени, одобрени с референдум на 16 април м.г., съгласно които Турция преминава от парламентарна система към президентска система на управление с изпълнителни правомощия. Промените предвиждат също увеличаване на броя на депутатите в парламента от 550 на 600 и премахване на поста министър-председател.

За участие в парламентарните избори са допуснати осем партии и са сформирани две предизборни коалиции - едната включва управляващата Партия на справедливостта и развитието, Партията на националистическото действие и Партията "Велик съюз", а другата - Народнорепубликанската партия, "Добрата партия", Партията на щастието и Демократичната партия.

В страната са регистрирани 56 342 263 избиратели за участие в предсрочните избори. Избирателите зад граница са 3 490 065 души, а общият брой на турските избиратели е 59 391 328.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още