IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария се насочва към парламентарни избори

Президентът на страната Янош Адер обяви, че вотът ще се проведе на 8 април

12:30 | 11.01.18 г.
<p>
	Виктор Орбан. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Виктор Орбан. Снимка: Архив Ройтерс

Унгария ще проведе парламентарни избори на 8 април, а министър-председателят Виктор Орбан вероятно ще стане един от най-дълго служилите топ представители в Европа, предава Bloomberg.

Обявлението на президента Янош Адер от днес официално дава старт на кампанията за представители на 106 избирателни района и 93 заместника в националните листи в избори, които напомнят тези от 2014 г., когато партията Fidesz на Орбан си гарантира второ поредно конституционално мнозинство.

Социологическите проучвания показват, че партията може да получи 45% от гласовете този път, което представлява 67% от всички места в парламента.

Партиите вече се борят за подкрепата на 8,3 млн. унгарски гласоподаватели. В същото време правителството на Орбан води финансирана от данъкоплатците офанзива срещу начина, по който Европейският съюз (ЕС) управлява бежанската криза. Той обвинява и родения в Унгария милиардер и филантроп Джордж Сорос за намеса в държавните дела.

Опозиционните партии са разделени по това как да се преборят с лидера, който стяга хватката си върху икономиката и медиите. „Основният въпрос е дали Fidesz ще спечели с обикновено или консти­туционално мнозинство“, коментира Атила Тобор Наги, анализатор в Center for Fair Political Analysis в Будапеща, след новината.

Fidesz ще спечели над 52% от гласовете, задминавайки представянето си от 2014 г., сочи сайтът Kozvelemenykutatok.hu, събрал седем проучвания, изготвени през ноември. Според унгарската система това ще даде на партията две трети мнозинство. Jobbik, националистическа партия, която се препозиционира като центристка, ще получи 17% от гласовете. Социалистическата партия, която бе на власт до 2010 г. ще получи 11% подкрепа, а Демократическата коалиция и зелената група LMP също ще успеят да влязат в парламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още