IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгарската рапсодия на Виктор Орбан

Изборният триумф на унгарския премиер не е добра новина за ЕС, нито за Вишеградската четворка, пише EurActiv

10:50 | 19.04.18 г. 2
<p>
	Виктор Орбан. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Виктор Орбан. Снимка: Архив Ройтерс

Изборната победа на Виктор Орбан в началото на април не е добра новина за ЕС, пише EurActiv в коментар. Новината може да бъде приета със смесени чувства и във Вишеградската четворка - Унгария, Полша, Словакия и Чехия.

Трудно някой може да оспори третия мандат на Орбан - той спечели абсолютно мнозинство в парламента, което вероятно е изненада и за самия него. Неговият избор обаче най-вероятно ще задълбочи разделението на Изтока и Запада в ЕС, а и може да доведе до напрежение вътре във Вишеградската четворка.

Партията "Фидес" на Виктор Орбан е част от семейството на "Европейската народна партия" (ЕНП), което го защитава от доста политически проблеми. Все пак обаче страната е изправена пред заплахата от наказателни процедури заради политиката на управляващите и Орбан вероятно ще трябва да направи някои компромиси, за да продължи да получава парите от европейските фондове.

Така сътрудничеството между страните от Вишеградската четворка реално може да катастрофира пред върховенството на закона и правилата за разходите в ЕС, защото няма съмнение, че Орбан използва европейските средства, за да поддържа подкрепата на унгарските олигарси, пише още EurActiv.

В едни момент четирите страни може би няма да могат да отстояват заедно своите позиции, особено на фона на задаващите се преговори за новата бюджетна рамка на общността.

Победата на Орбан се прие с ентусиазъм в Полша, посочва още изданието. Варшава, която също има проблеми с наказателните процедури очаква подкрепата на Унгария и обещава своята в замяна.

Виктор Орбан получи поздравления и от чешкия премиер Андрей Бабиш. "Ние сме в една и съща лодка", написа той на своя унгарски колега, визирайки мигрантите и квотите за чужденци. Бабиш коментира още, че разбира критиките на Виктор Орбан към ЕС и е съгласен с него "по някои от точките". Неговата позиция обаче като цяло е слаба - месеци наред той още не може да сформира управленско мнозинство.

Досега чехите и словаците стояха малко встрани - не критикуваха Полша и Унгария, но и не бързаха със защитата. Това най-вероятно ще се промени, защото Словакия ще поеме председателството на Вишеградската четворка през юли и ще трябва да има по-активна роля в следващите месеци. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:40 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
KPetkov
преди 6 години
То така се гради манипулацията. Аз например се съмнявам, че Орбан подкрепя унгарските олигарси, но според EurActiv, въобще не се съмнявай в това. Също така то това, че крепи унгарските олигарси е лошо, ама това че ги крепи с европейски средства вече преля чашата. Откъде EurActiv знаят за това остава мистерия за широката публика, но ние като едни лоялни ЕС граждани трябва да клатим глави и да цъкаме в съгласие:"защото няма съмнение, че Орбан използва европейските средства, за да поддържа подкрепата на унгарските олигарси, пише още EurActiv"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
mapto
преди 6 години
Реално в статията липсват факти, които да дадат идея защо Вишеградската четворка е нещо по-различно от това, което е Орбан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още