IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгарското правителство е шпионирало най-малко 100 души с програмата Pegasus

Първоначално правителството отричаше да знае за използването на софтуера Pegasus

16:19 | 08.11.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Унгарското правителство е шпионирало най-малко 100 души с програмата Pegasus

Унгарските власти са следели над 100 души чрез шпионския софтуер Pegasus – това става ясно от изказване на председателя на Комисията по сигурност в унгарския парламент. Това разпалва още повече скандала около програмата, за която от правителството първоначално отрекоха да знаят как се използва.

Разкритието може да представлява поредна заплаха за преизбирането на премиера Виктор Орбан само пет месеца преди вота. Според голяма част от социологическите проучвания неговата партия „Фидез“ изостава от обединената опозиция, според която скандалът е ново доказателство за авторитарните наклонности на премиера.

Още детайли за това как е бил използван шпионският софтуер ще бъдат публикувани преди изборите, каза Янош Стумер, председател на Националната комисия по сигурност и член на опозицията, в интервю, публикувано в YouTube и цитирано от Bloomberg.

„Кога, срещу кого, с какво разрешение и за какъв период от време е бил използван този софтуер?“, това по думите на Стумер са най-важните въпроси, на които правителството сега трябва да отговори.

Разследване на в. Washington Post и неговите медийни партньори от юли разкри, че правителството на Виктор Орбан е използвало Pegasus срещу медиен магнат, опозиционен политик, адвокати и най-малко петима журналисти.

Въпреки че първоначално от правителството заявиха, че „не знаят“ за закупуването на програмата, по-късно високопоставен член на управляващата партия потвърди пред репортери, че властите са купили и използвали софтуера. Стумер също потвърди използването му в неделя. По думите му договорът на Унгария с фирмата производител NSO Group все още е валиден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
IQ96
преди 2 години
Я гледай и там има "слушалки".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още