Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Урсула фон дер Лайен: Предстои ни безпрецедентна трансформация

Промяната ще бъде успешна само ако е справедлива и е от полза за всички, коментира Зелената сделка председателят на ЕК

Урсула фон дер Лайен: Предстои ни безпрецедентна трансформация

Снимка: Ройтерс

В центъра на Зелената сделка и това как Европа да постигне неутралност по отношение на климата до 2050 г. са хората. Предстои ни безпрецедентна трансформация. Тя ще бъде успешна само ако е справедлива и само ако е от полза за всички. За да сме сигурни, че никой няма да бъде изоставен, ще окажем подкрепа на хората и регионите, които трябва да положат по-големи усилия за тази трансформация. Зеленият пакт налага големи инвестиционни потребности, които ще се превърнат във възможности за инвестиции. Това коментира председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен в Европейския парламент днес по време на представянето на конкретните детайли около сделката.

Според плана на ЕК ще бъдат мобилизирани най-малко 1 трилион евро, което ще зададе посоката и ще отприщи поток от зелени инвестиции.

Европейският съюз пое ангажимент до 2050 г. да стане първият неутрален по отношение на климата блок в света. Това изисква значителни инвестиции както от ЕС и националния публичен сектор, така и от частния сектор. Въпреки че всички държави членки, региони и сектори ще трябва да дадат своя принос за прехода, мащабът на предизвикателството пред тях не е един и същ. Някои региони ще бъдат особено засегнати и ще претърпят дълбоки икономически и социални промени. България е сред страните, които може да усетят част от негативите заради потенциалната вероятност вноската ни към общия бюджет на ЕС да бъде значително повишена. 

Още по темата

С Механизма за справедлив преход ще се осигури съобразена с конкретните нужди финансова и практическа подкрепа, с която да се помогне на работниците и чрез която ще се генерират необходимите инвестиции в тези региони, уточняват от ЕП. Според изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс преходът към неутралност по отношение на климата е необходим и чрез него ще се подобри благосъстоянието на хората и ще се повиши конкурентоспособността на Европа. Той обаче призна, че това ще изисква повече усилия от страна на гражданите, секторите и регионите, които разчитат в по-голяма степен на изкопаемите горива. По думите на Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Комисията по въпросите на икономиката, Механизмът за справедлив преход ще помогне на най-засегнатите, като привлече съответните инвестиции и предложи пакет от финансова и практическа подкрепа на стойност най-малко 100 милиарда евро. Той обаче обърна внимание, че са нужни политически ангажимент и мащабни инвестиции. Според него предстои да бъдат създадени подходящите регулаторни стимули, за да могат зелените инвестиции да имат успех.

„Европейският съюз не е построен за един ден. Екологизирането на Европа също няма да настъпи изведнъж. Поставянето на устойчивостта в основата на методите ни на инвестиране изисква промяна в начина на мислене. Днес направихме важна крачка в тази посока“, каза Домбровскис.

От Европейския парламент поясниха, че Механизмът за справедлив преход (МСП) е ключов инструмент, гарантиращ, че преходът към неутрална, по отношение на климата, икономика се осъществява по справедлив начин, за да няма изоставени. Въпреки че всички региони ще се нуждаят от финансиране и че това е предвидено в Плана за инвестиции на Европейския зелен пакт, Механизмът ще предоставя целева подкрепа за мобилизирането на най-малко 100 милиарда евро за периода 2021—2027 г. в най-засегнатите региони, за да се смекчат социално-икономическите последици от прехода. Механизмът ще генерира необходимите инвестиции в подкрепа на работниците и общностите, които разчитат на веригата за създаване на стойност, свързана с изкопаемите горива. Той ще допълни съществения принос от бюджета на ЕС, предоставян чрез всички пряко свързани с прехода инструменти.

Механизмът за справедлив преход ще има три основни източника на финансиране: Фонд за справедлив преход, който ще получи средства от ЕС в размер на 7,5 милиарда евро, в допълнение към предложението на Комисията за следващия дългосрочен бюджет на ЕС; специална схема за справедлив преход в рамките на InvestEU за мобилизиране на инвестиции в размер до 45 милиарда евро; механизъм за отпускане на заеми за публичния сектор с Европейската инвестиционна банка, подкрепен от бюджета на ЕС, за мобилизиране на инвестиции в размер на 25-30 милиарда евро.  

По статията работиха: автор Ралица Пейчева, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (12)

   1| 2    
2
 
5
 
12
cristo до: крас
преди 8 месеца
Като човек почти на 50 години, който е роден в София и никога не съм живял другаде, мога да ти гарантирам, че при социализма София беше МНОГО по-обгазена, спрямо населението което имаше! И не беше само Кремиковци - почти във всеки квартал имаше поне едно предприятие с комин, масово се гореше мазут, а не природен газ, а промишлените зони между кварталите бълваха черен пушек денонощно, понеже се работеше на 3 смени. Допълнително градския транспорт беше на Икаруси, които като тръгваха от всяка спирка, оставяха непрогледен облак след себе си, а товарните МПС-та бяха Камаз-и и ЗИЛ-ове, плюс УАЗ-ки и тем подобни.
От друга страна тогава населението на София беше 2 пъти по-малко, от там и застрояването беше 2 пъти по-малко, и градът успяваше да се проветрява по-добре!!! Допълнително и зимите бяха много по-снежни, и валежите успяваха да прочистват въздуха.
Като цяло ти гарантирам, че сега въздухът е по-чист. Ако разкарат и поне половината от дизелите без катализатори и филтри, и най-вече мощните БМВ-та и Мерцедеси, както и издуханите 15+ годишни микробуси, нещата ще си дойдат на мястото.
5
 
0
 
11
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Браво!
Европа изглежда напредничева, хуманна, интелигентна и способна да го направи. Да подобрява задружно живота на хората, да е световен лидер!
Такива дела не са в капацитета на *** и хиени каквито са сащ и юк. Мога да наоравя аналогия а лаиън кинг филма - тръмполина е скар, а републиканците и евреите са хиените, които го крепят! Дори "комунистически" Китай изглежда по-либерален и отворен за нови идей от консервативния нео-капитализъм - фашизъм...каква пародия...какво падение...!
Горд съм че родината ми е част от този съюз!
3
 
2
 
10
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Европейския комунистически съюз ще унищожи цялата европейска икономика като таксува повече, регулира повече, унищожи конкуренцията, поддържа ниски лихви че да харчи по такива *** проекти. Тяхната икономика вече го показва по тях самите със това тяхно икономическо забавяне а сега ще прехвърлят разхода на такива като нас които не могат да си позволят да хранят такъв комунистически строй заради равенството на всичките. Трябва всичко да се върне към свободен пазар и капитализъм, тарифи, лична валута с добавено злато и никакви съюзи. Една тълпа , едно правило е комунизъм.
1
 
5
 
9
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Крас, моите уважения...
Но да ти кажа как стават азотните окиси от горивото на автомобилите, в които няма азот. Много е просто. Във въздуха има 78% азот. Като гори въглерода и водорода от горивото, покрай него се получава и свързване на азота и кислорода до азотни окиси, като и двете съставки идват от въздуха.
6
 
2
 
8
Dr. Vatnikov до: крас
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Пише абУригени и трилЬОни, но иначе ги разбира нещата. Социалните медии дадоха достъп до изява на всякакви същества, игнорирани в реалния живот. Айде, юнак, кажи сега и за кемтрейлса и се потапяй в хралупата!

Още от Европа
Европейските борси изпратиха смесена сесия