IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания готви нови предложения в преговорите с ЕС

За разлика от досегашната практика те ще бъдат оставяни за разглеждане на европейските преговарящи, което може да се приеме като знак на добра воля

17:34 | 30.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британските представители в преговорите с Европейския съюз за Brexit готвят нови предложения за споразумение с блока, които ще бъдат представени в края на тази седмица. Очакванията са те да съдържат повече подробности за решенията на правителството по спорния въпрос с ирландската граница. Това заяви представител на Лондон, цитиран от Bloomberg.

За разлика от досега наложената практика на администрацията, при премиера Борис Джонсън предложенията ще бъдат оставени за разглеждане в ЕС, а няма да бъдат представяни и взимани обратно. Това заяви още официалният представител, пожелал анонимност.

Решението за предоставяне на текстовете може да се разгледа и като добра воля от страна на преговарящите в Лондон, които остават притиснати от времето преди официалната дата за напускане на блока на 31 октомври.

Досега екипът на Джонсън бе по-въздържан по отношение на оставянето на предложенията при представителите на Брюксел, тъй като те бързо биха били изпратени към държавите членки, увеличавайки риска от изтичане на информация към медиите.

Предложенията от тази седмица, които ще бъдат по-подробни от всички, представяни досега, ще покриват области, по които ЕС вече иска повече яснота – включително създаването на специална земеделска зона на територията на цяла Ирландия, посочва още източникът.

От своя страна от Брюксел заявиха, че са доволни от готовността на Великобритания да направи по-конструктивни предложения, но не е изключено да се окаже, че дяволът е в детайлите и да се окажат нищо повече от същите идеи, които не предлагат решение за ирландската граница или предлагат те да бъдат решени, но на по-късен етап.

„Отговорност на Великобритания е да представи законово действащи решения, които са съвместими със споразумението за оттегляне“ от блока, заяви говорителят на Европейската комисия Мина Андреева пред репортери. „Комисията е и остава отворена към това да разгледа дали подобни предложения отговарят на условията на предпазния механизъм“, допълни тя.

Междувременно британският премиер Борис Джонсън отговори на обвиненията за непристойно сексуално поведение, като заяви, че не е докосвал бедрото на журналистката Шарлът Едуардс преди 20 години. Според него избирателите му се интересуват много повече от инфраструктурните планове на неговото правителство.

На въпрос в интервю дали обвиненията срещу него са верни Джонсън заяви: „Не. И смятам, че това, което публиката иска да чуе, е за това какво правим, за да засилим и обединим икономиката“.

В понеделник Джонсън бе в Манчестър за годишна среща с активисти – първа откакто той е премиер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още