IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания подава ръка на европейските банки в страната след Brexit

Лондон готви план, който да позволи на финансовите институции да продължат без промяна дейността си след излизането от ЕС

11:26 | 20.12.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британската централна банка планира да представи план, който да позволи на европейските финансови институции на Острова да работят без промяна и след излизането на страната от ЕС.

Според информация на ВВС тези от тях, предлагащи банкиране на едро – пари и услуги, предоставяни както на бизнеса, така и на други банки, ще могат да извършват дейността си при вече съществуващите правила. Това означава, че европейските банки във Великобритания ще могат да оперират чрез клонове, както досега, а не да създават дъщерни дружества, което би усложнило дейността им.

Оставането на сегашния вариант обаче е по-рисково за британските потребители при наличие на финансова криза, посочва още ВВС. В такъв случай средствата от клона се изпращат обратно към централата на чуждестранната финансова институция. Дъщерните дружества обаче са задължени да съхраняват определена част от капитала си при извънредни ситуации и по същество са британски компании.

Но с по-голямата сигурност за потребителите идват и по-големите разходи. Така например преминаването от клон към дъщерно дружество би струвало милиарди на финансова институция като Deutsche Bank, за която само на територията на Великобритания работят около 9000 души. 

В момента банките в ЕС могат да извършват дейност на цялата му територия благодарение на инструмент, наречен банков паспорт.

Евентуалното решение на Великобритания да запази съществуващите правила за европейските банки контрастира с изказване на главния преговарящ на ЕС за Brexit Мишел Барние, който заяви в понеделник, че с излизането си от общността Лондон губи своя банков паспорт.

Защо тогава страната се готви да предложи подобна отстъпка на Брюксел? Според експерти действията на Острова са не само израз на добра воля, но и на икономически интерес. Председателят на лобистката група TheCityUK Майлс Селик заяви, че окуражаването на европейските банки да продължат работата си на Острова както досега ще подпомогне запазването на финансовата стабилност както на Великобритания, така и на ЕС, съхранявайки позицията на Лондон като световен финансов център. Принуждаването на европейските банки в страната да се превръщат в дъщерни дружества с отделен капитал също така може да окуражи излизането им от Лондон, посочва още ВВС.

Според правителствени източници има и три други причини за решението на Великобритания – запазването на работните места на предимно високоплатените експерти, които работят в лондонското сити и данъците, които те плащат. Също така важно за Великобриатния е и това, че финансовите услуги, които британски клонове на европейски банки продават, се смятат за британски износ – сектор, който правителството иска да увеличи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
ABBA
преди 6 години
"Великобритания подава ръка на европейските банки в страната след Brexit "Не вярвайте на данайците, дори когато идват с мир.П.п. За несведущите, докарали са троянския кон, който с който троянците са си вкатали убийствен автогол!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още