IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания ще засили регулацията на дигиталните валути

Целта е да се разшири обхватът на правилата на ЕС срещу прането на пари

15:20 | 04.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Великобритания възнамерява да засили регулацията за биткойна и другите дигитални валути, разширявайки обхвата на правилата на ЕС срещу прането на пари, които задължават търговците да оповестяват самоличността си и да съобщават за подозрителна дейност, предаде Ройтерс.

На фона на засилващото се търсене на биткойни, чиито котировки скочиха с 1000 процента от началото на годината, британското министерство на финансите посочва, че очаква преговорите за промени в европейските регулации да приключат в края на текущата година или в началото на 2018 г.

Тези изменения ще включат платформите за търговия с виртуални валути и компаниите, които предлагат услуги по съхранение и трансфери на дигитални валути, в обхвата на разпоредбите срещу прането на пари и борба с тероризма. Това е съобщил икономическият секретар към министерството на финансите Стивън Баркли в записка до парламента от 3 ноември, за която медиите получиха информация едва днес.

Промените ще дадат на националните власти надзорни правомощия над пазара на криптовалути, се допълва в документа.

Основният регулатор на пазара на деривати в САЩ в края на миналата седмица обяви, че ще разреши на борсовите оператори CME Group и CBOE Global Markets да предлагат фючърсни контракти за биткойни, което отваря възможности за допълнителна регулация.

Австралия също заяви, че ще направи по-строги законите срещу прането на пари, включвайки доставчиците на биткойни в обхвата на дейността на националната служба за финансово разузнаване.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още